Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vydejte se na Třebíčsko v podzimních měsících

PR článek

Hlavní turistická sezona je sice u konce, přesto u nás najdete celoročně otevřené památky. Spojte váš výlet do barevné podzimní přírody s návštěvou pivovaru, muzea, zámku nebo církevních památek.

Snad nejznámější filmový pivovar je v Dalešicích. Režisér Jiří Menzel tady natočil podle novely Bohumila Hrabala film Postřižiny. Atmosféra filmu na vás dýchne doslova na každém kroku. Koneckonců pan správce vám bude společníkem a průvodcem v nové multimediální expozici. Pokud vás více zajímá technologie vaření piva, nezapomeňte se objednat na exkurzi s ochutnávkou. Pivo jako křen vám načepují v pivovarské restauraci, originální suvenýry nabízí v pivovarském obchůdku. Pokud máte v plánu zdržet se více dnů, ubytujte se v poetickém hotýlku přímo v pivovaru.

V nedalekých Hrotovicích sídlí Muzeum Hrotovicka. Expozice mapují archeologický výzkum zaniklé středověké vesnice Mstěnice, ke které vás zavede zelená turistická značka. Další části muzea tvoří regionální dějiny, místní rodáci a expozice věnované průmyslu a zemědělství. Nudit se nebudou ani vaše děti, celou expozicí prostupuje dětská linka. Vydejte se také do zámku, ve kterém sídlí Muzeum GSM. Sbírka Zdeňka Lukavce obsahuje i několik kilogramů vážící mobilní telefony, které mohl český zákazník začít používat po roce 1989. Její podstatnou část tvoří funkční přístroje značky Nokia. Návštěvníci expozice se mohou těšit na různé druhy mobilů.

Po každém výletu je třeba se odměnit. Na zámku si dejte něco dobrého v kavárně Barevný svět. Právě tady můžete zahájit Sladké putování po dvanácti kavárnách a cukrárnách na Třebíčsku. Sbírejte razítka a v poslední kavárně se můžete těšit na kávu a zákusek dle vlastního výběru. Skládačku s přehledem kaváren, jejíž součástí je i karta pro sbírání razítek, obdržíte v zapojených kavárnách nebo na informačních centrech na Třebíčsku.

V této turistické oblasti si přijdou na své milovníci zámků. Zámky ve správě NPÚ mají sice zavřeno, ale můžete se sem vydat na předvánoční akce. Jak slavili Vánoce Vrbnové, se dozvíte při hraných prohlídkách 9. a 10. prosince na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Na zámeckém nádvoří proběhne po oba dny tradiční předvánoční jarmark. V Náměšti nad Oslavou se 16. prosince konají Kouzelné Vánoce na zámku. Můžete se těšit na prohlídku zámeckých interiérů, zpívání v zámecké kapli, zdobení perníčků, divadlo pro děti nebo projížďky na koních a mnoho dalšího. Zámek v Třebíči je sídlem Muzea Vysočiny.

S rodem Valdštejnů seznamuje prohlídková trasa Valdštejnové na Třebíči. V nejzachovalejší části někdejšího benediktinského kláštera se zájemcům otevírá expozice Svět portálů a bran věnovaná řádu benediktinů a kapucínů a také dramatickým osudům církve na Třebíčsku ve 2. polovině 20. století. V muzeum najdete rovněž mineralogickou sbírku a příběhy lidí více či méně spojených s Třebíčí. Interaktivní expozice Cesty časem potěší zejména děti, kterým je určena především. V expozici je dovoleno sahat na exponáty a spoustu věcí si mohou děti vyzkoušet – třeba jak se staví gotická klenba nebo jak se mele mouka na žernovu. Naplánujte si výlet do Třebíče v pátek 24. listopadu. Právě tento den to bude 10 let od otevření nových expozic v Muzeu Vysočiny. V 18 hodin začíná program věnovaný tomuto výročí.

Trojlístek církevních památek

Unikátní židovskou modlitebnu, barokní perlu nebo poklad středověké architektury ukrývají tři místa na Třebíčsku. Dlouhou a bohatou historii Izraelitů v Polici u Jemnice připomíná dodnes zástavba v jižní části obce. Židé se sem museli sestěhovat po vydání Translokačního reskriptu. Podél ulice vzniklo 25 domů, mezi kterými vyniká synagoga. Jedinečná židovská modlitebna zastupuje vesnický typ synagog. Podobná nikde dnes již nestojí. Zdařilá rekonstrukce navrátila stavbě původní lesk. Nedaleko zástavby židovských domů se nachází židovský hřbitov. Ten je stejně jako synagoga a židovské hřbitovy v Polici, Jemnici, Moravských Budějovicích a Třebíči otevřený celoročně.

Další celoročně otevřenou židovskou památkou na Třebíčsku je Zadní synagoga s Domem Seligmanna Bauera v Třebíči. Neoddělitelnou součástí zámeckého areálu v Jaroměřicích nad Rokytnou je kostel sv. Markéty. Stavba vrcholného baroka vás ohromí svojí krásou. Barokní interiér je citlivě doplněný liturgickým vybavením akademického sochaře Otmara Olivy. Při prohlídce se podíváte do hlavní lodě s centrální freskou, depozitáře, hraběcí oratoře nebo k varhanám, u kterých prohlídka končí. Průvodci vám na ně dokonce zahrají. Jedná se o nezapomenutelný zážitek umocňující genius loci místního chrámu. Nezapomeňte se na prohlídku objednat.

Jako ve středověku se budete cítit v bazilice sv. Prokopa v Třebíči. Původně opatský chrám zasvěcený Panně Marii vznikl jako součást benediktinského kláštera. Vystavěla ho stavební huť z Porýní, která zde dodnes zanechala stopy v podobě kamenických značek. Neobvyklý vzhled kostela připomíná chrámy v západní Evropě. Během prohlídky budete obdivovat vstupní portál, románské klenby, nástěnné malby nebo románsko-gotickou kryptu pod bazilikou. Netradiční prohlídky s kapitolami z dějin kláštera nabídnou adventní prohlídky 2. prosince v 16 a 17 hodin se Skupinou historického šermu Grál.

Rozhledny v okolí Třebíče

Celoročně můžete vystoupat na tři rozhledny, ze kterých budete mít Třebíčsko jako na dlani. Malá rozhledna nad vodojem vznikla u obce Ocmanice. Na nejvyšším vrcholu Třebíčska stojí rozhledna Mařenka. Jmenuje se podle dívky Mariany z nedalekého Dašovského mlýna. Hora nese rovněž jméno Mařenka. Nedaleko Třebíče na Pekelném kopci láká k výhledu do kraje rozhledna, která oslaví v příštím roce 10 let od zpřístupnění. Z rozhleden si třeba vyberete další cíl vašich výletů na jihovýchodě Vysočiny, ať už se jedná o přírodní krásy nebo památky a další atraktivity.


Projekt „Marketingové aktivity destinace Třebíčsko - moravská Vysočina“ je realizován za přispění prostředků ze státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Třebíčsko, podzim, cestovní ruch, památky, muzeum, synagoga, pivovar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydejte se na Třebíčsko v podzimních měsících | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.