Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jihlavské divadelní dílny letos vsadily na filmovou grotesku

Divadelní dílny pořádané u Staré plovárny v Jihlavě Divadlem T.E.J.P. a dalšími jihlavskými organizacemi letos připravily tragikomedii inspirovanou prostředím filmových grotesek. Premiéra hry Joe na plovárně bude ve středu večer. Letních dílen, které mají divadelní svět přiblížit veřejnosti, se pravidelně účastní okolo 50 lidí. Letos se poprvé sešli 23. července. Postupně dali podobu inscenaci, jejíž námět navrhli Jan Fuchs a Vojtěch Šoula. Představení se bude hrát do 6. srpna. Inscenaci minulých dílen viděla tisícovka lidí.

„V uplynulých ročnících jsme uměli být různě vážní a různě poetičtí, letos chceme být vtipní. Zase se nám to nepodaří, ale my se toho ale nebojíme, jsme totiž tragikomičtí," řekl za pořadatele Jakub Škrdla.

Práce na námětu a scénáři trvala několik měsíců, konečnou podobu inscenace, ve které se postupně komplikuje natáčení krátké grotesky, ale daly impulzy účastníků dílen. „V podstatě se to celé zase posouvá někam jinam, protože vznikají nové motivy, nové směry. Teď už vidíme jakousi podobu tvaru, který ale zítra (ve středu) večer může vypadat úplně jinak," řekl Jan Brůček, který se podílel na scénáři i režii. Středeční premiéra začne ve 21:00. Jevištěm bude břeh i hladina plovárny.

Autoři námětu se shodli na tom, že filmové téma chtěli divadelně ztvárnit už dlouho. Poslední inspirací byla fotografie zachycující filmový štáb pracující na vodě. „To nás tak nějak trklo, že by to bylo velmi pěkné a silné téma, které jsme po mnoha schůzkách s Jakubem Škrdlou začali rozpracovávat," řekl Fuchs. „A první den jsme si tady pouštěli grotesky, aby všichni zacítili, o čem to je. Je vidět, že groteska a němý humor nestárne," řekl Šoula.

Představení s vlastním hudebním doprovodem má podle něho zachycovat anatomii gagu a odpovídat na otázku, co je to vlastně humor.

Dílny, jejichž cílem je vznik specifického divadelního útvaru využívajícího konkrétní prostor, se po dva roky konaly na statku v Loučkách na Jihlavsku. Později začali divadelníci využívat prostředí nejstarší jihlavské plovárny. První představení tam vzniklo v roce 2016. Letos se Divadlo na Staré plovárně koná pošesté. V letech 2020 a 2021 se workshop vzhledem k pandemii covidu-19 uskutečnil jen s omezeným počtem lidí na statku ve Vanově u Telče.

Víc než samotný divadelní kus je ale podle Škrdly při dílnách důležité předávání zkušeností s divadelní prací. „Dotýkáme se toho, co divadlo je, čím může být, jakými prostředky se může vyjadřovat," řekl Škrdla.

Loni se dílny po svém chopily 100. výročí narození malířky Míly Doleželové. Inscenaci nazvanou Míla později ocenila odborná komise statutárního města Jihlavy jako Kulturní počin roku. Loňské dílny jsou zachycené i filmově. Dokument nazvaný Plovka měl v květnu premiéru a je přihlášený do soutěže Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Divadlo Tejp | Zdroj facebook.com

Štítky zábava, divadlo, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské divadelní dílny letos vsadily na filmovou grotesku | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.