Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

PŘEHLED: Do ZUŠ Open se na Vysočině opět připojí deset škol. V podloubí v Telči zahrají žáci i učitelé

Letos se už posedmé bude konat celostátní happening ZUŠ Open. Stejně jako v loňském roce, i letos se na Vysočině zapojí deset základních uměleckých škol (ZUŠ). Akce ZUŠ Open startuje právě dnes například i v Telči na Jihlavsku.

Telč

Zde celý tento týden bude podloubím na náměstí Zachariáše z Hradce znít Malá odpolední hudba, už tradiční akce Základní umělecké školy Telč.

Původním záměrem celostátního happeningu ZUŠ Open bylo ukázat veřejnosti důležitost a výjimečnost sítě základních uměleckých škol v České republice. Každý ročník se koná pod patronací světové operní pěvkyně Magdaleny Kožené.

„V prvních letech byla akce jednodenní a hudebníci koncertovali na různých místech – v zámecké zahradě, parku, kostele sv. Ducha nebo v bráně. Aby mohli svůj hudební um předvést všichni žáci školy, byla akce rozložena do celého týdne, a tak vznikl mini festival Malá odpolední hudba v podloubí," vysvětlila za městský úřad v Telči Eva Janoušková, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu. 

Letošní ročník slibuje velmi pestré složení vystoupení, zapojit by se totiž všichni žáci školy, ty během vystoupení v podloubí doplní i jejich učitelé. „Vloni měl premiéru také „Veselý koncert učitelů“, který pro velký úspěch letos zopakujeme, samozřejmě s jinými čísly. Nechci prozrazovat moc, jen snad to, že někteří učitelé se pokusí zahrát na nástroj, na který vůbec nikdy nehráli," ředitelka ZUŠ v Telči Eva Pavlíková. 

Podrobný rozpis jednotlivých vystoupení bude zveřejněn na webu a také na facebookových stránkách ZUŠ Telč. „Nezbývá než si přát, aby vyšlo počasí, nebylo příliš horko, zima, deštivo či větrno. Všechny tyto aspekty muzicírování venku příliš nepřejí,“ dodává Pavlíková. 

Přibyslav

V Přibyslavi na Havlíčkobrodsku bude koncert v rámci ZUŠ Open 25. května na Bechyňově náměstí. „Jak je to venku, lidé mohou kdykoli odběhnout třeba na zmrzlinu a zase se vrátit, nemusí sedět tři hodiny někde v sále. Je to opravdu takové volné a myslím si, že je fajn, že může kdykoliv přijít kdokoli, zastavit se třeba cestou z práce. Mnoho lidí třeba ani neví, že v Přibyslavi na pobočce vůbec nějaká ZUŠ je, takhle se to povědomí snadněji rozšíří," řekl za přibyslavské pracoviště havlíčkobrodské základní umělecké školy Lukáš Novák.

Na Vysočině podle informací Kraje Vysočina mohou děti navštěvovat 24 ZUŠ, dvě z nich jsou soukromé, ostatní zřizují obce.

Koncert byl původně plánovaný jako dvouhodinový, ale protože chce dát škola příležitost všem školním hudebním tělesům, bude se hrát od 14:00 zřejmě až do 17:00.

Nové Město na Moravě 

Vedle prezentace hudebních oborů využívají školy akci k tomu, aby představily svoji další činnost. ZUŠ Open v novoměstské Základní umělecké škole Jana Štursy bude 24. května spojená se dnem otevřených dveří nebo vernisáží prací jejích žáků v Horáckém muzeu.

Moravské Budějovice 

Také ZUŠ v Moravských Budějovicích otevře 24. května své dveře veřejnosti. Připravené budou ukázky výuku. O den později budou žáci hudebních oborů hrát na náměstí ČSA a v okolních ulicích a 26. května škola uspořádá v parku v Tyršově ulici odpolední slavnost, při které zahrají a zazpívají žáci, učitelé a hosté školy. K vidění budou práce žáků výtvarného oboru a umělecké tvorby. Spolu z jemnickou ZUŠ také škola připravuje závěrečný koncert, který bude 2. června na zámku v Uherčicích na Znojemsku.

Třešť 

Děti ze všech oborů dostanou šanci představit se veřejnosti i v Třešti. Před kinem Máj budou 24. května vystupovat malí hudebníci, výtvarníci i tanečníci. Podle ředitelky školy Lenky Meister je akce dobrou příležitostí, jak jejich dovednosti přiblížit lidem. „ZUŠ Open je skvělé v tom, že je to ve venkovních prostorech a že je to hraní i pro jiné lidi, než jsou rodiče, kteří chodí nejčastěji na akce, které pořádáme. Při ZUŠ Open hrajeme pro všechny lidi ve městě. I když nemají se ZUŠ nic společného, nemají tady žádné děti, najednou zaznamenají, že tady taková škola je, že existuje, že děti tančí, zpívají, hrají na hudební nástroje," řekla Lenka Meister.

K ZUŠ Open, jehož program je na webu, se na Vysočině připojí také základní umělecké školy v Polné, Žďáru nad Sázavou, Ledči nad Sázavou, Havlíčkově Brodě a Třebíči.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mastelcsko.cz | Zdroj Město Telč

Štítky kultura, hudba, školy, ZUŠ Open, Telč, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Do ZUŠ Open se na Vysočině opět připojí deset škol. V podloubí v Telči zahrají žáci i učitelé | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.