Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na zámku v Náměšti nad Oslavou zazní Loutna česká v nové úpravě. Již tuto neděli

Nově nastudované hudební dílo Loutna česká uslyší návštěvníci adventního koncertu na zámku v Náměšti nad Oslavou. Ucelený soubor obsahující 13 skladeb od českého barokního skladatele Adama Michny z Otradovic z roku 1653 přednese v barokní knihovně těleso Ensemble Inégal. Koncert se uskuteční o druhé adventní neděli 4. prosince.

Sbírka Loutna česká je známá z různých zpracování, její melodie se objevují i v českých církevních kancionálech. „Asi nejznámější píseň nazvaná Anjelské přátelství zaznívá dnes na mnohých svatebních obřadech,“ uvedl kastelán zámku Marek Buš. Sbírka byla objevena až ve 20. letech minulého století muzikologem Emiliánem Troldou. Obsahovala dobový opis varhanního partu a jeden vokální hlas každé písně.

V 60. letech byl objeven dobový tisk se dvěma vokálními hlasy a varhanním doprovodem. Od té doby se Loutna česká stala předmětem různých úprav, instrumentací a připisování předeher a meziher. „Zásadní zlom nastal v roce 2014, kdy byl ve sbírkách piaristického kláštera ve Slaném nalezen dobový tisk partu prvních houslí Michnovy Loutny, který obsahuje originální autorovy předehry, takzvané ritornely ke všem písním. Tento unikátní objev představil tyto dnes velmi známé skladby v úplně novém světle a navíc v naprosté Michnově autenticitě,“ dodal Buš.

Poprvé v roce 2014

Zásluhou souboru Ensemble Inégal byla nově nastudovaná Michnova Loutna česká připravena k věrné dobové interpretaci. Posluchači náměšťského koncertu budou mít podle Buše možnost nejen prožít příjemný adventní podvečer s českou barokní hudbou, ale také jedinečnou příležitost seznámit se s Michnovým dílem v podobě, jakou mělo v době sepsání v polovině 17. století. Poprvé byla Loutna česká v rekonstruované podobě provedena v roce 2014 v rámci koncertního cyklu České hudební baroko - objevy a překvapení.

Soubor Ensemble Inégal vznikl v Praze v roce 2000. Jeho interpretační záběr se pne od renesanční hudby až po hudbu současnou. Koncertuje na prestižních evropských festivalech, objevuje se ve vysílání českých i zahraničních televizních a rozhlasových stanic.

Autoři | Foto www.zamek-namest.cz

Štítky zámek, Náměšť nad Oslavou, Adam Michna z Otradovic, Loutna česká, advent, koncert, knihovna, Buš, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku v Náměšti nad Oslavou zazní Loutna česká v nové úpravě. Již tuto neděli | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.