Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO: Vystoupení na náměstí i vynášení smrtky. Podívejte se, jak v Telči lidé vítali jaro s Podjavořičanem

Je sobotní odpoledne a telčské náměstí po zimě opět ožívá společenským a kulturním děním. Lidé se tu scházejí na jednu z prvních akcí, kterou je vítání svátků jara v režii místního folklorního souboru Podjavořičan. Podívejte se do fotogalerie, jak se akce vydařila.

I přes původně nepříznivou předpověď se aprílové počasí nakonec mění na slunečné a příjemné. Díky tomu se na náměstí schází velké množství lidí. Folklorní soubory Kvíteček, Kvítek a Podjavořičan tak jaro a léto mohou přivítat s plnou parádou.

„Mám obrovskou radost, že se přišlo podívat tolik lidí. Za takové počasí jsme moc rádi. Loni nám při této akci doslova sněžilo za krk a bylo to opravdu aprílové," říká vedoucí souboru Podjavořičan Jana Paulusová. 

Vítání jara v Telči

Sobota, 1. dubna 2023, 20:23

Vítání jara v Telči
Vítání jara v Telči

Po vystoupení na náměstí následuje vynášení Morany. Průvod s figurínou míří k nedaleké Belpské lávce s krásnou velikonoční výzdobou v podobě vetviček s kraslicemi, která je letošní novinkou. Symbol smrti, zimy a zla po chvíli končí na hladině Ulického rybníku. 

„Moranu při příležitosti vítání svátků jara vynášíme podruhé. Doufáme, že se nám tím podaří přilákat a udržet léto ve městě. Jaro totiž naši předkové brali jako součást léta. Stejně tak podzim byl součástí zimy," vysvětluje Jana Paulusová. 

Tradiční pondělní obchůzka se blíží

Kdo chce, může si z akce odnést líto. Tak se říká napučeným, rozkvetlým a kraslicemi ozdobeným větvičkám. „Výzdobu na lávce, včetně líta pro účastníky akce, jsme letos nachystali poprvé. Když jsme totiž loni přišli k lávce a nic tu nebylo, řekli jsme si, že si to tu příště uděláme hezčí," popisuje vedoucí souboru s tím, že výdoba z lávky zmizí asi až po Velikonocích. 

Právě na Velikonoce se všichni z Podjavořičanu už moc těší. V pondělí 10. dubna je čeká tradiční obchůzka, kdy chlapci pomlazují děvčata ze souboru a během dopoledne koledníky bude možné vidět v ulicích města. 

Ohodnoť článek

Štítky folklor, soubor, Podjavořičan, svátek, jaro, náměstí, Telč, lávka, smrtka, Morana, zima, apríl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Vystoupení na náměstí i vynášení smrtky. Podívejte se, jak v Telči lidé vítali jaro s Podjavořičanem | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.