Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Novinka pro turisty. V brtnické panské sýpce budou letos poprvé pravidelné prohlídky

V Brtnici na Jihlavsku budou v letošní turistické sezoně poprvé zavedené pravidelné prohlídky v renesanční panské sýpce. Město sýpku koupilo před devíti lety a postupně opravilo, nyní slouží jako muzeum. Jsou v ní expozice věnované řemeslům i uměleckému kovářství. Letošní první akce bude v sýpce v neděli 2. dubna, další o Velikonocích.

Na neděli je připravená akce Velikonoce na sýpce v Brtnici s ukázkami lidových tradic. Spolek pro starou Brtnici zajistí promítání filmů o městě. Program začne dvě hodiny po poledni.

„V restaurovaných a velikonočně nazdobených interiérech sýpky si mohou návštěvníci prohlédnout muzejní expozice řemesel, dále muzejní expozici šicích strojů a v neposlední řadě expozici uměleckých kovářů spolku Brtnické kovadliny," uvedl za pořadatele akce Petr Veselý. O velikonočních svátcích, od 7. do 10. dubna, budou v sýpce komentované prohlídky.

Pravidelné prohlídky asi od poloviny června

Sýpku zatím město využívalo pro příležitostné akce. Pravidelné prohlídky by měly začít přibližně v polovině června, otevřeno pak bude denně kromě pondělí do konce léta. Prohlídky bude ve spolupráci s městem zajišťovat spolek Regionální muzeum Horního Pooslaví.

„Mezi dubnem a polovinou června bychom chtěli ty stávající expozice částečně upravit, především tedy část věnovanou pekařství a perníkářství," řekl ředitel muzea Jiří Niesyt. Postupně by měly být nově upravené i další části expozice věnované řemeslům. V Brtnici bylo rozvinuté tkalcovství a soukenictví a zhruba od poloviny 19. století zpracování kůží.

Sýpku využíval do roku 2010 zemědělský podnik, město ji koupilo v dražbě v roce 2014. Mohutná dvoupatrová budova z konce 16. století s plochou okolo 1 000 čtverečních metrů se přitom dochovala v takřka autentické podobě. Od roku 2016 je památkou. Město sýpku opravovalo několik let, v součtu to stálo přes dvanáct milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Panská sýpka Brtnice

Štítky muzeum, sýpka, Brtnice, prohlídka, Velikonoce, řemesla, kovářství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novinka pro turisty. V brtnické panské sýpce budou letos poprvé pravidelné prohlídky | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.