Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hrad Kámen se zjara turistům otevře. Připravovaná rekonstrukce je odsunutá

Hrad Kámen, který je v majetku Kraje Vysočina, se s novou turistickou sezonou znovu otevře veřejnosti. Původně měl kvůli připravované rekonstrukci zůstat zavřený. Zahájení stavebních prací je odsunuté na září. Na hrad, který spravuje krajské Muzeum Vysočiny Pelhřimov, budou moci návštěvníci do srpna. Novinářům to řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO). Připravovaná oprava hradu a instalace nových expozic bude asi za 110 milionů korun.

Původně gotický hrad Kámen stojí zřejmě od první poloviny 13. století. Jeho dlouholetými vlastníky byl český rod Malovců. Státní kulturní památkou se stal v roce 1953.

Většinu nákladů na úpravu, kvůli které bude hrad uzavřený do roku 2026, by měl kraj pokrýt z dotací. Nyní očekává rozhodnutí o jejich přijetí, podmínky dotační výzvy splnil.

V nákladech jsou stavební úpravy, nové fasády, elektroinstalace, nová expozice věnovaná historii sídla a také úprava expozice, která se už desítky let věnuje historickým motocyklům. V nákladech jsou zahrnuté i restaurátorské práce. Odborníci by měli obnovit rozetová vitrážová okna, původní kazetové parkety i obložení okenních výklenků s okenicemi.

Doposud nejrozsáhlejší obnovou prošel hrad mezi lety 1964 a 1974, kdy v něm vzniklo muzeum motocyklů. Zřízené bylo díky mezinárodnímu motocyklovému závodu pořádanému v roce 1906 v nedalekém Pacově. Pacovský okruh vedl i okolím hradu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hrad Kámen

Štítky kultura, památky, správa, stavby, památky, hrad, rekonstrukce, Kámen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Kámen se zjara turistům otevře. Připravovaná rekonstrukce je odsunutá | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.