Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Horácké divadlo uvedlo premiéru původního českého muzikálu Adéla ještě nevečeřela

Horácké divadlo dnes uvedlo premiéru původního českého muzikálu Adéla ještě nevečeřela. V dramaturgii Kateřiny Jonášové hru se souborem nastudoval režisér Pavel Šimák. Postavu slavného amerického detektiva Nicka Cartera ztvárnil Richard Vokůrka, jemuž v roli komisaře Josefa Ledviny sekundoval Petr Soumar.

V dalších rolích diváci ocenili Vladimíru Vokůrkovou jako Květušku, Jakuba Škrdlu jako barona von Kratzmara nebo Zdeňka Stejskala jako alter ego Adély. Inscenace vyšla ze známé filmové parodie tvůrčího tandemu Jiří Brdečka a Oldřich Lipský. Na divadelní prkna ji převedl Radek Balaš, který je zároveň i autorem písňových textů. Hudbu složil Ondřej Brousek. Poprvé muzikál inscenovalo Slovácké divadlo v Uherském Hradišti v září 2008.  Pražská adaptace v Divadle Broadway měla premiéru o měsíc později.

„Chtěli jsme se vyhnout mechanickému kopírování notoricky známého díla a vytvořili jsme svůj svět s vlastní vizuální a výkladovou poetikou,“ řekl Šimák. Jihlavská inscenace se odehrává na přelomu 19. a 20. století, zahrnuje i místní reálie. Na vzniku představení se podílela řada hostujících osobností. Autorem scény je Peter Janků, kostýmy vytvořila Kristina Matre Křížová, choreografkou je Adéla Stodolová. Stepařská čísla s herci nacvičil Denny Ratajský.

Režisér považuje autora scény za výraznou scénograficko-dramaturgickou osobnost, která dokáže režisérův výklad představení výrazně vizuálně posunout. „Naprosto vyšel můj požadavek - držme se legrace, ale hlavně nedělejme kopii,“ uvedl Šimák. Diváci se proto ocitli se slavným detektivem Nickem Carterem nikoli v Praze, ale v jihlavských hospůdkách. Adéla se místo masožravé kytky stala zvláštní víceznačnou biomechanickou substancí.

Podle Šimáka by měl muzikál Adéla ještě nevečeřela naplnit všechna divácká očekávání. Spolu s barvitou scénou nabízí celosouborové choreografie a sbory, stepařská čísla, zvládnutá sóla, ale i prostor k zamyšlení.  Nastudování muzikálu Adéla ještě nevečeřela byl pro soubor Horáckého divadla první prací s Pavlem Šimákem v roli uměleckého vedoucího divadla.

Další premiérou současné sezony na velké scéně Horáckého divadla bude 10. prosince dramatizace románové kroniky Rok na vsi bratří Mrštíků v režii hostujícího Michala Langa. Na malé scéně bude mít 26. listopadu premiéru vánoční leporelo pro děti od tří let Cesta k Betlému. V dramaturgii Barbory Jandové ho režijně připraví Kateřina Dušková.

Autoři | Foto www.hdj.cz

Štítky divadlo, muzikál, premiéra, Adéla ještě nevečeřela, Nick Carter, Oldřich Lipský, Jiří Brdečka, Radek Balaš, Ondřej Brousek, Slovácké divadlo, Divadlo Broadway, Peter Janků

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horácké divadlo uvedlo premiéru původního českého muzikálu Adéla ještě nevečeřela | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.