Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Novoměstského Slunohraní se zúčastní Bittová i Janáčkovo kvarteto

Novoměstské hudební dílny Slunohraní se zúčastní přes tři desítky hráčů na smyčcové nástroje z Česka i ze zahraničí. Lektorské role se tentokrát kromě Janáčkova kvarteta ujme i Iva Bittová. Na tiskové konferenci ve Žďáru nad Sázavou to dnes řekla manažerka projektu Vlasta Piskačová. Slunohraní se uskuteční pošesté. Program se bude odehrávat v Horácké galerii od 6. do 10. července, vyvrcholí třemi koncerty na jejím nádvoří.

Dílna komorní hudby je určena neprofesionálním hudebníkům. "V České republice i jinde ve světě je hodně lidí, kteří hrají klasickou hudbu jako svůj koníček. Jsou to lidé, kteří nemají další možnost se vzdělat nebo se inspirovat," uvedla Piskačová. Doplnila, že někteří z absolventů minulých ročníků se dodatečně rozhodli vystudovat konzervatoř nebo se vrátili k hudbě v nějaké aktivní podobě.

Na letošní dílnu se kupříkladu znovu přihlásila violistka z Texasu, další účastnice přiletí až z Japonska. Účastníci pod vedením dirigenta Richarda Kružíka vytvoří komorní smyčcový orchestr a nastudují skladby, s nimiž se během koncertů představí publiku. "Ten orchestr je specifický v tom, že existuje jen těch pět dní," podotkla Piskačová. Účastníci kurzů si zvykli hrát také před galerií, v parku na náměstí. U galerie bude rovněž otevřena improvizovaná kavárna.

Na prvním z koncertů vystoupí jazzová zpěvačka Melanie Scholtz z Jihoafrické republiky. Druhý večer bude patřit Ivě Bittové, která část svého vystoupení propojí s Janáčkovým kvartetem. Na závěrečném koncertu 10. července se k Janáčkovu kvartetu připojí s violou Bohuslav Matoušek. Minule tyto koncerty navštívilo dohromady kolem 700 lidí.

Pořadatelem Novoměstského Slunohraní je občanské sdružení Komorní hudba.

Zdroj: ČTK
Foto: wikimedia.org

Štítky Iva Bittová, koncert, Česko, Žďár nad Sázavou, zámek Nové Město na Moravě, nádvoří, Bohuslav Matoušek, Melanie Scholtz, Japonsko, Texas, dílna, Jihoafrická republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novoměstského Slunohraní se zúčastní Bittová i Janáčkovo kvarteto | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.