Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Veřejnosti se dnes po opravách slavnostně otevírá kostel na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou

Na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou dnes farnost znovu otevře poutní kostel svatého Jana Nepomuckého, který byl rozsáhle rekonstruován. Mše s požehnáním kostela začne v 16:30, povede ji pomocný biskup brněnský a generální vikář diecéze Pavel Konzbul. Svatojánskými písněmi bude liturgii doprovázet Horácká muzika. Prohlídky kostela s koncerty budou následovat v neděli.

Program je rozdělený do několika akcí, aby se návštěvníci mohli prostřídat a v klidu se seznámit s průběhem a výsledkem prací, uvedl farář Vladimír Záleský na webu římskokatolické farnosti. V neděli bude kostel pro veřejnost otevřený poprvé od 13 hodin. Další prohlídky doplněné o vystoupení pěveckých sborů budou od 15 a od 18 hodin.

Areál na Zelené hoře, dílo architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla, je památkou UNESCO. Odborníci tam teď dokončují práce dotované přibližně 40 miliony korun z fondů EU, které začaly na jaře 2018. Kostel má opravenou fasádu i okna, restaurována byla plastická výzdoba interiéru, oltáře i podlaha. Místo bývalého hřbitova u kostela dostalo podobu poutní louky. Následovat budou opravy ambitu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Milan Šustr

Štítky ČR, památky, UNESCO, Žďár nad Sázavou, Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, kostel, Pavel Konzbul, Evropská unie, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veřejnosti se dnes po opravách slavnostně otevírá kostel na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.