Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Desátý ročník festivalu současného cirkusu Fun Fatale slibuje absurdní podívanou

PR článek

Ve dnech 17. až 31. května vystoupí v rámci festivalu Fun Fatale více než dvacet artistek. Diváky v Praze a Jihlavě čeká komorní, nezvykle dlouhá a převážně česká oslava. Několik dní nabitých inscenacemi předních domácích akrobatek nabídne ukázku z připravované divadelní hry Ridiny Ahmedové Sádlo, premiéru Alžběty Tiché Stav, nejnovější projekt souboru Holektiv Vrány, celovečerní sólo slovenské artistky Ariadny Vendelové nebo work in progress souboru Cirkus TeTy. Program doplní kabaret krátkých čísel vzdušné i pozemní akrobacie a workshopy.

Téměř ve všech inscenacích letošního ročníku se zrcadlí současná situace. Zpomalení, návraty zpět a proměna, jak v rovině psychické, tak fyzické. Zdá se, že umělkyně se obracejí samy do sebe, což se projevuje i v jejich tvorbě. Uvědomují si více své vlastní já a vliv vnějších okolností na jejich duševní i tělesnou pohodu a podobu. Průběh této proměny se potom snaží zachytit pohybem.

Vidíme to v sólovém představení Bětky Tiché, které zpracovává proměnu ženy v čase - kým byla, ale už není, u Ariadny Vendelové, která tento proces nazývá architekturou života ženy, ale i ve Voyerkách souboru Cirkus TeTy, které nahlížejí na téma ženství skrze fenomén mateřství a limity, jež z něj vycházejí. Ridina Ahmed přímo na jevišti položí provokativní otázku: Je moje sádlo opravdu moje, anebo je tak trochu sádlem všech, kdo mé tělo komentují a rozdávají nevyžádané rady? Nejen na ni se v divadelní inscenaci Sádlo, které navazuje na sérii stejnojmenných podcastů, pokusí odpovědět pomocí tance a hudby. Završení první dekády festivalu je tak skutečnou oslavou ženství se vším, co k němu patří.

V obou městech letošní ročník nabídne pestrý Fun Fatale Kabaret, který se poprvé v historii festivalu uskuteční pod širým nebem. Kristýna Stránská a Martina Illichová z dua DaeWomen představí precizní párovou akrobacii, Aurora Jaguari zatočí hula hoop obručí, nad hlavy diváků vyšplhá po chinese pole Barbora Hora, akrobacii na vertikálním laně předvede Alžběta Tichá a kabaret zakončí absurdní choreografie na zavěšené židli v podání Pavly Rožníčkové a Veroniky Smolkové. V kabaretu vystoupí i jihlavská začínající akrobatka Vilma Bělochová.

Novinkou covidového ročníku jsou festivalové Fun Fatale Minutky, v rámci kterých se skupina akrobatek rozběhne do jihlavských ulic, parků a dalších volně přístupných míst, aby svými krátkými čísly zpříjemnily náhodným kolemjdoucím pohyb městem. Vše z bezpečné vzdálenosti a s respektem k vládním nařízením.

Vybrané artistky bude možné potkávat na různých místech města v průběhu celého festivalu. Pod vedením Ilony Jäntti se zaměří na objekty jihlavského veřejného prostoru, které prozkoumají pohybem. Své poznatky pak přetaví v jedinečnou site-specific performance, kterou v závěru festivalu představí divákům.

Fun Fatale 2021 pořádá Cirkus Mlejn ve spolupráci s KD Mlejn a Tělocvičnou jednotou Sokol Jihlava – divadlem DIOD. Projekt je podpořen Ministerstvem kultury České republiky, Magistrátem hlavního města Prahy, Městskou části Praha 13 a Statutárním městem Jihlava. Podrobný program festivalu včetně informací o vstupenkách najdete na www.funfatale.cz nebo na www.diod.cz.

Ohodnoť článek

Štítky Divadlo otevřených dveří, Fun Fatale, inscenace, festival, akrobacie, Ridina Ahmedová, Jihlava, Ariadna, Praha, slavnost, cirkus, Česká obec sokolská, Ministerstvo kultury České republiky, Pražský magistrát, Klub Mlejn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desátý ročník festivalu současného cirkusu Fun Fatale slibuje absurdní podívanou | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.