Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtyři vraždy stačí, drahoušku! Horácké divadlo zkouší novou hru, premiéra bude v březnu

Horácké divadlo Jihlava zkouší hru Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Dnes se pod vedením hostujícího režiséra Michala Zetela uskutečnila první čtená zkouška. Premiéra je připravená na 20. března. Možná bude on-line, jako zatím poslední kus uvedený v jihlavském divadle v listopadu loňského roku.

"Možná to bude i kombinace, které se vůbec nebráním. Bude to určitý omezený počet diváků, kteří na premiéře budou, a pustíme to do on-line prostoru. Zkušenosti s tím už máme," řekl ředitel divadla Ondrej Remiáš.

"Dělat profesionální divadlo i v těchto podmínkách je pořád výsada," říká režisér Michal Zetel. Výhodu své profese vnímá v tom, že není bezprostředně spjatá s diváky. "Je to asi spíš problém pro herce, já to zase až tak moc neprožívám. Mou hlavní emocí je teď nervozita. Měl jsem mít uzavřenou premiéru v Uherském Hradišti, ale stačí jedna nákaza v souboru a celé se to rozpadne a budeme se k tomu projektu moct vrátit až za rok. Obávám se, aby se něco podobného nestalo tady," podotkl Zetel, který byl od roku 2015 do září loňského roku ředitelem Slováckého divadla v Uherském Hradišti.

Divadla jsou kvůli opatřením proti koronaviru uzavřená od 12. října loňského roku. Do té doby stačilo Horácké divadlo v 81. sezoně odehrát asi 30 představení. Ročně jich přitom obvykle hraje takřka 300. Na leden divadlo původně plánovalo uvést muzikál Pěna dní. Jeho příprava částečně začala, vznikla i jeho scéna, premiéra je ale přesunutá na 4. září.

Divadlo s rozpočtem okolo 57 milionů korun loni neskončilo ve ztrátě díky úsporám i kompenzacím ministerstva kultury. Na vstupném ročně vybere asi 12 milionů korun, řekl Remiáš. Jak bude vypadat hospodaření v letošním roce, podle něho ještě není zřejmé. Dopředu ví, že zřizovatel, kterým je Kraj Vysočina, počítá s pětiprocentním krácením příspěvku na provoz. "A uvidíme, jak dopadnou dotace z ministerstva kultury," řekl Remiáš.

Divadlo má 74 zaměstnanců včetně dvacetičlenného hereckého souboru. Propuštěný být nikdo nemusel. Pracovní náplní byly pro část pracovníků i drobné opravy v budově. Herce zaměstnala tvorba videí, včetně vlastního seriálu. Nejnáročnější ale podle ředitele bylo pořizování záznamů představení, které teď mohou diváci sledovat prostřednictvím sítě Dramox. "Bylo náročné udržet kolektiv nad vodou, najít práci, která má smysl a dala se dělat. Myslím si, že kolektiv to zatím zvládá velmi dobře, dali jsme si nějaké světlé momenty, na které se těšíme. Prioritou je lidi udržet, na nich divadlo stojí," řekl Remiáš.

I když už divadlo čeká na návštěvníky, otevírat jen pro málo z nich nemá podle ředitele význam. S omezením kapacity přitom počítají jednotlivé stupně protiepidemického systému. "Minimum je 50 procent hlediště, všechno ostatní, co je pod 50 procent, nemá pro divadlo z ekonomického ani lidského hlediska smysl," dodal Remiáš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto filmovyprehled.cz

Štítky ČR, divadlo, Jihlava, FOTO, AUDIO, premiéra, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Horácké divadlo Jihlava, Uherské Hradiště, Slovácké divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři vraždy stačí, drahoušku! Horácké divadlo zkouší novou hru, premiéra bude v březnu | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.