Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Vysočina má 4 nové kulturní památky

Kraj Vysočina má čtyři nové kulturní památky. Ministerstvo kultury za ně prohlásilo kovárnu se zvonicí ve Věžnici na Havlíčkobrodsku, bývalou poštovní stanici ve Stonařově na Jihlavsku, kulturní dům v obci Mnich na Pelhřimovsku a drážní objekt v železniční stanici Rozsochy na Žďársku. V tiskové zprávě to oznámila Ilona Ampapová z telčckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ).

Kovárna ve Věžnici 

Kovárna ve Věžnici z druhé poloviny 19. století sloužila také jako obecní sýpka, která byla později upravená na školní třídu a byt učitele. Díky sanktusníku na vrcholu střechy sloužila také jako zvonička. „Historická, architektonická a památková hodnota kovárny ve Věžnici spočívá v jejím stáří, autenticitě dochovaných prvků, původní dispozici, vícevrstevnatém stavebním vývoji a také ve spojení řemeslného provozu s funkcí venkovské zvonice," uvedl Miloslav Záškoda z telčského pracoviště NPÚ. Stavba má řadu autentických prvků včetně kovářské dílny se zděnou výhní.

Stonařovská poštovní stanice byla v provozu od roku 1750 dalších 170 let na silnici, která bývala hlavní dopravní spojnicí mezi Prahou a Vídní. Je poslední z 21 stanic, které trasu dlouhou přes 300 kilometrů lemovaly.

Poštovní stanice ve Stonařově 

Kromě 3000 nemovitých kulturních památek, z toho 16 národních kulturních památek, jsou na území Kraje Vysočina tři městské a tři vesnické památkové rezervace, 22 městských a pět vesnických památkových zón a jedna krajinná památková zóna.

Kulturní dům v obci Mnich byl postavený mezi lety 1948 a 1950 podle projektu architekta, malíře a scénografa Jiřího Krohy nedaleko Památníku slovanského bratrství, který připomíná střet místního obyvatelstva a partyzánů s ustupující německou armádou v závěru druhé světové války. Budova si do dnešní doby uchovala svoji neporušenou hmotu. Zakázku poptával přímo komunistický ministr zemědělství Július Ďuriš. Dnes architekturu stavby označují odborníci jako svéráznou. „Architektonicky hodnotný a do detailu propracovaný reprezentativní objekt vesnického kulturního domu je vývojově, ideově i funkčně spjatý s nedalekým Památníkem slovanského bratrství, díky němuž je většina obce se svým stavebním fondem zahrnuta do ochranného pásma památníku," řekl ředitel územního odborného pracoviště NPÚ v Telči Pavel Macků.

Areál železniční stanice Rozsochy na lokální trati Žďár nad Sázavou - Tišnov leží asi dva kilometry severně od středu obce. Kulturní památkou byl prohlášen objekt dokončený v roce 1904, jenž v době svého vzniku sloužil jako veřejné toalety, lampárna, sklad a prádelna. „Objekt svým způsobem obohacuje a doplňuje památkový fond Kraje Vysočina o příklad sice drobné, ale zároveň kvalitní architektury, neboť objekty železničního stavitelství jsou zde zastoupeny jen velmi řídce," uvedl Záškoda.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto propamatky.cz (Miloš Strouhal), pamatkovykatalog.cz

Štítky památky, Vysočina, kultura, Kraj Vysočina, kulturní památka, Národní památkový ústav, kulturní dům, kovárna, Mnich, Stonařov, okres Havlíčkův Brod, okres Žďár nad Sázavou, okres Jihlava, okres Pelhřimov, Věžnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Vysočina má 4 nové kulturní památky | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.