Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Festival dokumentů Ji.hlava letos on-line. Bereme to jako výzvu, říká ředitel Hovorka

Organizátoři Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů (MFMD) Ji.hlava oznámili, že jeho 24. ročník bude on-line. Reagovali tak na zpřísňující se protiepidemická opatření, kvůli kterým se na dva týdny uzavřou i kina. Podle ředitele festivalu Marka Hovorky budou filmy zpřístupněné postupně vždy na týden. Festival se proto prodlouží až do 8. listopadu, začíná 27. října.

„Vždy jsme dávali přednost fyzickému festivalu. Filmové projekce v kinech, společné diskuse a setkávání jsou pro nás základní inspirací. Ale letošní rok je všechno jinak a my to respektujeme. Proto chceme využít zavření kin jako příležitost a výzvu," uvedl Marek Hovorka.

Součástí on-line festivalu, který se měl původně konat od 27. října do 1. listopadu, bude i Inspirační fórum, program Ji.hlava dětem a diskuse s tvůrci vysílané živě z programového studia v Jihlavě.

Organizátoři už od jara připravovali čtyři různé varianty podoby festivalu tak, aby mohli vyhovět aktuální epidemické situaci, rušit festival nechtěli. „Jsme prostorem, který dává hlas filmařům, kteří na svých filmech pracují třeba několik let," řekl už dříve Hovorka. Festivaly se zjara rušily kvůli šíření koronaviru a dokončené filmy budou podle něho za rok určitou optikou festivalového světa staré.

MFDF pravidelně představuje několik set filmů, mnoho z nich v soutěžních sekcích. V sekci světových dokumentů byl loni nejúspěšnější snímek Fonja, který je výsledkem filmového workshopu mladistvých delikventů z Madagaskaru.

Autoři | Foto Mezinárodní festival dokumntárních filmů Ji.hlava

Štítky film, koronavirus, covid-19, festival, dokument, Jihlava, Marek Hovorka, kino, dokumentární film, Madagaskar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival dokumentů Ji.hlava letos on-line. Bereme to jako výzvu, říká ředitel Hovorka | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.