Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Památky v kraji ožijí nejen díky Hradozámecké noci. Průvodkyní bude třeba i bílá paní

Na závěr letních prázdnin se některé památky na Vysočině připojí 29. srpna k Hradozámecké noci pořádané Národním památkovým ústavem. Nabídnou koncerty, filmy i kostýmované prohlídky. Programy, které mají zpestřit závěr hlavní turistické sezony, ale nabídnou památky i mimo tuto celostátní akci.

Oficiální zahájení Hradozámecké noci se bude konat na zámku Mnichovo Hradiště ve Středočeském kraji. Na Vysočině se k akci připojí zámky v Jaroměřicích nad Rokytnou a Náměšti nad Oslavou, kostel svatého Víta v Zahrádce, hrad Roštejn a Orlík u Humpolce.

Podle kastelána Orlíku Pavla Koubka se bude Hradozámecká noc na hradě konat 29. srpna poosmé. Zajímavý program ale hrad nabídne i předtím. V pátek 28. srpna se na hrad po delší době vrátí netopýři. Zážitek s nimi zprostředkuje Česká společnost pro ochranu netopýrů a sdružení Zelené srdce. Chybět nebude na Orlíku ani každoroční filmový festival. Jeho 19. ročník bude od 21. do 23. srpna s tématem upírských filmů.

Náměšťský renesanční zámek v rámci Hradozámecké noci nabídne 29. srpna koncert swingové kapely Zatrestband s Petrem Píšou a večerní prohlídky. Na nádvoří hradu Roštejn se bude promítat český snímek Poslední aristokratka. Podle správce Josefa Rozinky už je možné rezervovat si vstupenky.

Přijede koncertovat i Jakub Smolík 

Barokní památka v Jaroměřicích nad Rokytnou chystá od 27. do 29. srpna noční prohlídky Prolnutí času, kde se průvodkyní z gotiky do doby osvícenství stane bílá paní. Kostýmované prohlídky se soutěžemi pro děti chystá i kostel sv. Víta v Zahrádce, který zbyl z obce zbourané kvůli stavbě přehrady Švihov.

Program na závěr hlavní turistické sezony si připravil i žirovnický zámek, který bude 28. srpna pořádat koncert Jakuba Smolíka. Třebíčský zámek, ve kterém sídlí muzeum, nechá od 26. do 28. srpna expozice věnované Valdštejnům oživit kostýmovanými večerními prohlídkami. Speciální dětský program připravuje už na 22. a 23. srpna hrad Kámen.

Autoři | Foto zamek-jaromerice.cz

Štítky ČR, památky, zábava, Vysočina, hrad, koncert, průvodce, bílá paní, zámek, Kraj Vysočina, Národní památkový ústav, Vodní nádrž Orlík, Jakub Smolík, Jaroměřice nad Rokytnou, Hradozámecká noc, Roštejn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky v kraji ožijí nejen díky Hradozámecké noci. Průvodkyní bude třeba i bílá paní | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.