Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nominaci na cenu památkářů získal jihlavský kostel svatého Jakuba Většího

Památkáři z Vysočiny ocenili obnovu krovu a krytiny kostela svatého Jakuba Většího v Jihlavě. Nominovali ji na Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro určenou pro příklady dobré památkové péče. Obnova s vysokou řemeslnou úrovní znamenala opravu střechy, do níž zatékalo, a zbavila ji nevhodných zásahů z minulosti, uvedla mluvčí pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) v Telči na Jihlavsku Ilona Ampapová.

Kostel zasvěcený patronovi horníků je od roku 2008 národní kulturní památkou. Vlastníkem a investorem obnovy je Královská kanonie premonstrátů na Strahově. Kostel byl vysvěcený v roce 1257, značná část obnovovaného krovu pochází z doby okolo roku 1539.

Obnova z let 2012 až 2019 se dotkla krovu nad trojlodím a presbytářem kostela, nad jeho sakristií a nad takzvanou Sladovnickou kaplí. „Samotná obnova proběhla na vysoké řemeslné úrovni, byly při ní ctěny původní tesařské postupy a případně shodně obnoveny původní tesařské spoje," řekl Petr Severa z územního odborného pracoviště NPÚ v Telči, který měl nad obnovou památky dohled.

Jihlavský svatý Jakub se otevře návštěvníkům, včetně krovu. Od úterý začnou prohlídky

Od úterý 9. června začnou pravidelné prohlídky v jihlavském kostele svatého Jakuba Většího. Návštěvníci se budou moci podívat i do nedávno opraveného mohutného kostelního krovu ze 16. století. Oprava střechy stála asi 31 milionů korun. Zřejmě...

Náročná oprava, při níž použili tesaři na výměnu napadených částí krovu asi 120 krychlových metrů dřeva, stála asi 31 milionů korun. Většinu nákladů pokryla dotace. Podmínkou jejího získání bylo zpřístupnění krovu. Návštěvníkům se poprvé otevřel 9. června.

Cenu vyhlašuje Národní památkový ústav letos posedmé ve čtyřech různých kategoriích. Jejím smyslem je upozorňovat na dobré příklady památkové péče. Nominaci mohly získat práce dokončené v roce 2019.

Autoři | Foto jihlava.cz

Štítky ČR, památky, soutěž, Vysočina, kostel, svatý Jakub, památková péče, Národní památkový ústav, krov, Telč, Kraj Vysočina, Jihlava, okres Jihlava, Patrimonium pro futuro, Strahov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nominaci na cenu památkářů získal jihlavský kostel svatého Jakuba Většího | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.