Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Galerie a muzea na Vysočině budou v létě dostupnější. Vstupné nás vyjde na dvacku

Kraj chce přispět ke zvýšení návštěvnosti galerií a muzeí na Vysočině, proto rada schválila plošnou úpravu vstupného v letních měsících. Základní vstupné vyjde návštěvníky na 20 korun, tato cena bude platit od července do konce září.

Sleva se dotkne i hradů Roštejn a Kámen. Kraj tak chce přispět ke zvýšení návštěvnosti těchto svých kulturních zařízení, která je teď kvůli koronaviru v porovnání s minulým rokem asi čtvrtinová.

„Hledali jsme nějakou jednoduchou, ale přitom reálnou podporu návštěvnosti našich subjektů," řekl novinářům hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Dodal, že dvacetikorunu radní zvolili i vzhledem k tomu, že si kraj letos připomíná 20 let od svého založení.

Bezplatně budou moci v létě navštívit expozice krajských kulturních zařízení ti, jichž se zatím týkalo snížené vstupné, tedy děti, studenti, senioři nebo lidé se zdravotním postižením. Letošní letní ceník vstupného se ale netýká speciálních akcí, například koncertů, kostýmovaných prohlídek nebo výtvarných dílen.

Případný elektronický systém 

Je třeba dodat, že výše slevy se v jednotlivých organizacích liší. Základní vstupné do muzeí a galerií se běžně pohybuje mezi 40 až 50 korunami. Na obou hradech spravovaných krajem nebo na zámku v Třebíči je i dvojnásobné, podle vybrané prohlídkové trasy. V případě velkého zájmu turistů může být v létě u některého objektu například zaveden elektronický rezervační systém.

Příjmy ze vstupného měly loni tyto krajské instituce v součtu kolem čtyř milionů korun, z nichž 2,8 milionu korun bylo za hrady Kámen a Roštejn. Ztráty z těchto tržeb způsobené jednotnou letní slevou bude kraj těmto organizacím kompenzovat podle počtu vydaných vstupenek.

Ohodnoť článek

Foto Hrad Kámen | Zdroj ČTK

Štítky vstupné, léto, kultura, pospora, turismus, muzeum, galerie, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, Roštejn, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie a muzea na Vysočině budou v létě dostupnější. Vstupné nás vyjde na dvacku | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.