Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Koronavirus omezí lidové tradice na Vysočině. Přijdeme i o Havířský průvod

Koronavirová epidemie se letos dotkne lidových tradic na Vysočině. Jemnický Běh o Barchan, který je součástí celostátního seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury, se bude konat 20. června bez veřejnosti a bude vysílaný on-line. O osudu Historického morového průvodu v Brtnici na Jihlavsku, který je také na celorepublikovém seznamu, rozhode město na konci května.

Běh o Barchan má více než třistaletou tradici. Je rekonstrukcí běhu čtyř poslů krále Jana Lucemburského, který v době upevňování své královské moci proti odbojným moravským pánům poslal své manželce Elišce Přemyslovně zprávy o průběhu bojů. Královna pobývající za pevnými jemnickými městskými hradbami údajně odměnila posly některými součástmi svého oděvu, mimo jiné barchetovým šátkem. Rekonstrukce běhu se prokazatelně konala už v roce 1713. Je součástí městských slavností Barchan.

„Barchan je zrušený, ale tím, že se to trochu uvolnilo, jsme se nakonec dohodli, že běh uděláme, uděláme ho na zámku, bez přítomnosti veřejnosti s tím, že tam bude jen několik desítek účinkujících. Budeme to nahrávat a dávat na video on-line," řekl starosta Jemnice Miloň Slabý (SNK). Podle něj je podstatné neporušit kontinuitu konání. „Za celou historii je jen jednou písemná zmínka, že se to neuskutečnilo. Běžel se, i když byla válka," řekl Slabý.

Nad Morovým průvodem visí otazník

Jemnický běh byl na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury zapsaný jako první z Vysočiny v roce 2014. O čtyři roky později se na něj dostal Historický morový průvod v Brtnici. Koná v pětiletých intervalech v srpnu. „Rozhodnutí necháváme do konce května, od 25. května se povoluje hodně akcí, ale na průvod jsou to dva až tři tisíce lidí, toho se bojíme. Snažíme se něco připravovat, ale jsme všichni pesimističtí," řekla starostka Brtnice Miroslava Švaříčková. Součástí příprav je i pořízení nových kostýmů pro účastníky průvodu. Žádna zkouška ale ještě nebyla.

Zrušené nebo omezené budou i akce, které mají mezi lidovými tradicemi krajské ocenění. Havířský průvod v Jihlavě, který se měl letos konat v menší formě, v červnu nebude. Jihlava do konce června zrušila veškeré veřejné akce, řekl mluvčí radnice Radovan Daněk.

Omezení bude i u Karmelské pouti 

S omezením se počítá i v případě Karmelské pouti ve farnosti Heřmanov na Žďársku, která bude 19. července. Zruší se večerní zábava, která bývá její součástí, řekla starostka Heřmanova Pavla Chadimová. Průvod a mše na návsi bude. „Od června budou povolené všechny kostelové akce, takže by se to zvládnout dalo, bude to venku. Na posezení bychom to udělali s rozestupy, i kdyby to mělo být s rouškami. Za sebe si myslím, že pouť bude," řekla Chadimová.

Karmelská pouť je součástí seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Kraje Vysočina od loňska, jihlavský průvod havířů od roku 2018.

Autoři | Foto havirskypruvod.cz

Štítky kultura, správa, Vysočina, koronavirus, tradice, Kraj Vysočina, lidová kultura, Brtnice, okres Jihlava, pouť, Jan Lucemburský, Eliška Přemyslovna, Miloň Slabý, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus omezí lidové tradice na Vysočině. Přijdeme i o Havířský průvod | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.