Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Horácké divadlo v sobotu uvede letošní šestou premiéru, středověké drama Země je kulatá

Už za necelé dva dny, v sobotu 14. května v 19 hodin uvede Horácké divadlo šestou premiéru letošní sezóny, středověké drama Země je kulatá. Diváci se mohou těšit na děj z 15. století, který ale promlouvá k duši naší doby. Dneska úspěšně proběhla generálka.

Příběh dramatika Armanda Salacroua se odehrává na konci 15. století ve Florencii, kterou zfanatizuje dominikánský mnich Jeroným Savonarola. 

Text francouzského autora Salacroua Země je kulatá vznikl jako autorova vzpoura vůči nástupu nacismu v roce 1938. Autor připravil před téměř osmdesáti lety text, na jehož podkladě je možné hrát přesně o tom, z čeho máme i v dnešním světě největší obavy – o náboženském fanatismu, davové psychóze, o násilí ve jménu vyššího principu. 

V hlavních rolích se představí Zdeněk Stejskal jako dominikán Savonarola, Richard Vokůrka jako básník Silvio a Vladimíra Čapková jako Lucciana. Do inscenace byly přizvány i vysoce talentované děti z literárně - dramatického oboru jihlavské ZUŠ, které ztvární Savonarolovu armádu. 

Úpravu a dramaturgii má na svědomí Kateřina Jonášová. Režie se ujala Kateřina Dušková, choreografii nejen karnevalových scén tvoří choreograf a člen Baletu Národního divadla Tomáš Rychetský, autorem nadčasových kostýmů je Tomáš Kypta, autorem vskutku "syrové" scény je Michal Syrový a autorem původní hudby Petr Piňos. 


 

Foto Viktor Kronbauer | Zdroj Horácké divadlo Jihlava

Štítky divadlo, premiéra, Florencie, Balet Národního divadla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horácké divadlo v sobotu uvede letošní šestou premiéru, středověké drama Země je kulatá | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.