Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Folkové prázdniny do Náměště přijedou poprvé bratři Ebenové

Na festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou lidé vedle mnoha zahraničních umělců uvidí také řadu špičkových souborů z domácí scény. Poprvé v historii na festival přijedou bratři Ebenové, vystoupí Michal Prokop, Vladimír Merta nebo Druhá tráva. Návštěvníci uslyší i americkou zpěvačku s českými kořeny Julii Ulehla. ČTK to sdělil dramaturg festivalu Michal Schmidt.

„Michala Prokopa, který letos oslaví sedmdesátiny, doprovodí jeho letití parťáci houslista Jan Hrubý a kytarista Luboš Andršt,“ uvedl Schmidt. Další z Prokopových letitých přátel Vladimír Merta vystoupí v triu s Janem Hrubým a klávesistou Ondřejem Fenclem.

Kapela Druhá tráva odehrála v Náměšti před 25 lety svůj historicky první koncert. Letošní rok zasvětila turné, které připomíná, že se na scéně pohybuje už čtvrt století. Pogratulovat jí přijde zpěvačka Katka García. Radim Hladík & Blue Effect nabídnou průřez svou tvorbou v akustické verzi.

K zařazení americké zpěvačky Julie Ulehla a arménsko-amerického kytaristy Arama Bajakiana mezi domácí hudebníky lze podle Schmidta použít logický můstek. Julia je pravnučkou světoznámého biologa Vladimíra Úlehly, významného brněnského etnomuzikologa a zakladatele festivalu ve Strážnici.  „V roce 2014 manželé natočili album Dálava. Ojedinělé rockově avantgardní verze moravských lidových písniček odrážejí kontakty dvojice se scénou newyorského downtownu,“ řekl Schmidt.

Festival Folkové prázdniny se uskuteční ve dnech 25. července až 1. srpna.  Tradičně zahrne to nejzajímavější z oblasti world music, moderního jazzu, alternativního rocku a folku. Zahájí ho gruzínský sbor Iberi. Tradiční součástí Folkových prázdnin bude vedle výstav, uměleckých dílen, nočních koncertů a dalších doprovodných akcí také odborné kolokvium. Lidé zabývající se folklorem, etnickou, folkovou a lidovou hudbou i takzvanou world music při něm diskutují o hudbě z odborného i žurnalistického pohledu.

Autoři | Foto www.bratriebenove.cz

Štítky festival, Náměšť nad Oslavou, Michał Schmidt, Michal Prokop, Vladimír Merta, Jan Hrubý, Luboš Andršt, Ondřej Fencl, Radim Hladík, Vladimír Úlehla, koncert, tráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Folkové prázdniny do Náměště přijedou poprvé bratři Ebenové | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.