Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

RECENZE: Koprodukce Králíček Jojo nominovaná na 6 Oscarů je ode dneška v kinech

Ačkoli se může satira druhé světové války zdát jako příliš troufalý nápad na filmové, nebo vlastně jakékoli zpracování, režisér a komik Taika Waititi, který si ve filmu taktéž zahrál, to zvládl nad očekávání. Příběh dává nahlédnout do dětské mysli v čase jedné z nejhrůznějších etap světových dějin a nenásilně vyzývá k zamyšlení nad emickým pohledem na válku v kontextu Třetí říše.

Neodmyslitelná naléhavost tématu tvůrcům zajistila větší prostor pro vykreslení charakterů jednotlivých postav, které si v hlavních rolích zahráli Roman Griffin Davis, Taika Waititi, Scarlett Johansson, Thomasin McKenzie, Sam Rockwell a Rebel Wilson.

Film je adaptací bestselleru „Caging Skies“ z roku 2008 od autorky Christine Leunens, která pro svůj příběh dělala průzkum v Normandii už osm let před vydáním knihy. Natáčení mimo jiné probíhalo např. v Žatci, Úštěku u Ústí nad Labem nebo v cukrovaru v Lenešicích.  

Děj je uchopený z perspektivy desetiletého Johannese (Jojo), který se jeví jako zářný člen organizace Hitlerjugend s touhou stát se plnohodnotným nacistou. Na cestě za vysněnou kariérou je podrobován těžkým zkouškám, které podlamují jeho zfanatizovaný světonázor. Jojo na ně ale není sám, čas s ním totiž tráví přítel Adolf pocházející z představ desetiletého Johannese o skutečném Hitlerovi.

Naději pro Johannese představuje jeho matka Rosie, která před svým synem netají pouze svou aktivitu v odboji, ale také ukrytou židovskou dívku Elsu. Právě Elsa sehraje stěžejní roli v napravení zdánlivě nenapravitelného fanatika a ukáže mu cestu ze spárů jeho imaginárního přítele.   

A třebaže mají filmy s dětmi v hlavní roli většinou punc rodinných oddychovek, u Králíčka Jojo se usnutí bát nemusíte.

Film natočený v americko-novozélandsko-české koprodukci získal šest nominací na Oscara. 

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky recenze, Králíček Jojo, film, kino, Scarlett, Waititi, Ceny Oscar, Taika Waititi, druhá světová válka, Nacistické Německo, Adolf Hitler, Scarlett Johanssonová, Roman Griffin Davis, Sam Rockwell, Thomasin McKenzie, Rebel Wilson

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Koprodukce Králíček Jojo nominovaná na 6 Oscarů je ode dneška v kinech | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.