Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Hasiči začali rozebírat halu v Horní Cerekvi, hasí i uvnitř. Škoda je více než 100 milionů korun

Za pomoci těžké techniky začali dnes hasiči rozebírat skladovou halu v Horní Cerekvi, kterou v neděli zasáhl požár. Kolem 15 hasičů pracuje na likvidaci ohnisek požáru uvnitř objektu. ČTK to řekla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Hala patří firmě IBK Trade, zabývající se balením a pražením ořechů a sušeného ovoce. Její majitel předběžně odhaduje škodu na více než 100 milionů korun. Při požáru ani při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Hasiči ze Záchranného útvaru z Hlučína pracují se speciálním pásovým rypadlem, s jehož pomocí požárem zasaženou halu otevřeli a začali likvidovat oheň. Doposud mohli hasit jenom zvenku. Na likvidaci požáru uvnitř haly nasadili několik vodních proudů. „Zatím nelze přesně říct, jak dlouho práce potrvají, ale předpokládá se, že nejméně po celý dnešek,“ řekla Musilová. Hasiči přerušili kyvadlovou dopravu vody, kterou teď na požářiště dopravují hadicemi z požární nádrže.

Společně s vyšetřovateli hasičů pracují na místě na stanovení možných příčin požáru také odborníci z Technického ústavu požární ochrany. „Zatím nebyly stanoveny žádné verze, nelze ani odhadnout, jak dlouho vyšetřování příčiny požáru potrvá,“ řekla mluvčí.

Požár ve skladové hale vznikl v neděli časně ráno. Brzy po příjezdu hasičů kolem 4:00 se začala střecha haly propadat. Oheň byl zakrátko lokalizován a dál se nešířil. Hasiči halu po dohodě s majitelem nechali kontrolovaně dohořet.

ČTĚTE TAKÉV Horní Cerekvi hoří výrobní hala, nikdo není zraněný. Škoda bude přes 100 milionů korun

Podle technického a výrobního ředitele společnosti IBK Trade Lukáše Kratochvíla vyhořel pouze sklad hotových výrobků a suroviny. „Naštěstí nehořelo ve výrobních prostorách, takže výroba jede nepřetržitě dál. Musíme nakoupit surovinu a najít náhradní skladovací prostory. Musíme znovu nabalit, výpadek bude trvat asi týden,“ řekl Kratochvíl v neděli ČTK. Vánoční trh by požár podle něj neměl nijak výrazně poznamenat. Firma zaměstnává zhruba 30 stálých zaměstnanců a přibližně stejný počet agenturních zahraničních dělníků, uvedl Kratochvíl.

Firma IBK Trade:

Byla založena v roce 1992 v Praze. Specializuje se na dovoz, zpracování, balení a distribuci širokého sortimentu ořechů, sušeného ovoce, semen a dalších produktů. Podle Kratochvíla patří v České republice k významným hráčům v sortimentu ořechů a sušeného ovoce. V pražírně a balírně v Horní Cerekvi zpracovává více než 80 druhů surovin, na trh dodává přes 1000 výrobků. Zákazníky jsou malé obchody stejně jako velké nadnárodní řetězce.

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky požár, Horní Cerekev, IBK TRADE a.s., ořechy, sušené ovoce, Hlučín, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči začali rozebírat halu v Horní Cerekvi, hasí i uvnitř. Škoda je více než 100 milionů korun | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.