Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Kritizovaný semafor na Žižkově ulici si vyžádala policie kvůli bezpečnosti před plánovanou zastávkou

Velkou vlnu převážně negativních emocí vyvolala instalace a spuštění nového semaforu na křižovatce mezi Žižkovou a Hradební ulicí. Ten vznikl na popud Policie ČR, která tímto opatřením chtěla zvýšit bezpečnost dopravy před plánovaným vybudováním smíšené zastávky pro městskou hromadnou a linkovou dopravu v ulici Hradební.

Kdo chtěl ze Žižkovy ulice odbočit na Hradební, stačilo mu dát přednost chodcům, rozhlédnout se doleva a jet. Ne tak od minulého pátku. Tehdy byl zprovozněn semafor, který se za několik dní fungování dočkal poměrně zdrcující kritiky, a to i z vyšších míst. „Je to nešťastné řešení,“ podotkl Petr Laštovička, náměstek jihlavské primátorky.

Účastníci dopravního provozu si na nový průjezd křižovatkou zvykají opravdu těžko. Často se tvoří kolony, výjimkou není troubení na auto, které správně stojí na červenou, chodci na červenou naopak přebíhají. 

Kdo a za jakým účelem instalaci tohoto semaforu požadoval? „Byl vybudován na základě rozhodnutí Policie ČR z důvodu bezpečnosti,“ informuje Aneta Hrdličková, mluvčí jihlavského magistrátu. „O pár metrů za odbočkou na Hradební ulici bude totiž Kraj Vysočina budovat smíšenou zastávku pro linkovou a městskou dopravu, a proto policie rozhodla, aby se auta bezpečně stihla zařadit do vedlejšího pruhu a nedocházelo ke kolizím s veřejnou dopravou, o postavení semaforu.“

Tento semafor byl Policií ČR požadován dlouhodobě jako bezpečnostní opatření. „Tento projekt vznikl spoluprací Kraje Vysočina a Jihlavy v rámci zapojení jihlavské MHD do veřejné dopravy Kraje Vysočina. Instalace tohoto semaforu stála Jihlavu zhruba 430 tisíc,“ doplňuje Laštovička. Ten dodal, že výše zmíněné dopravní komplikace předvídal i městský odbor dopravy.

Pracovníci odboru dopravy magistrátu města situaci bedlivě sledují a s firmou, která semafor na místo dodala, komunikují. „Pokud se nabídne jiné, šetrnější řešení - jak z hlediska zachování bezpečného přejezdu na hlavní silnici Hradební, tak z hlediska zachování plynulé dopravy - je magistrát města připraven jej uskutečnit,“ uzavírá Hrdličková.

 

Foto Dalibor Mašek + čtenáři Jihlavské Drbny

Štítky doprava, semafor, křižovatka, Žižkova, Hradební, Jihlava, Policie České republiky, magistrát, Kraj Vysočina

FOTO, VIDEO: Kritizovaný semafor na Žižkově ulici si vyžádala policie kvůli bezpečnosti před plánovanou zastávkou | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.