Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Dodavatele obchvatu Osové Bítýšky bude ŘSD hledat v únoru

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce do konce února připravit zadávací dokumentaci a vypsat soutěž na dodavatele stavby obchvatu Osové Bítýšky na Žďársku za asi 190 milionů korun. Vydání stavebního povolení zatím blokují dvě vyvlastnění pozemků, předpokládá se, že stavba začne do konce letošního roku, uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. O obchvat na silnici I/37 usiluje obec s asi 900 obyvateli takřka dvě desetiletí.

V územním plánu je ale až od roku 2004. O tři roky později byla s ŘSD projednaná koncepce studie obchvatu. „V současné době nabylo právní moci rozhodnutí o vyvlastnění u jednoho majitele pozemku, u dalších dvou stále ještě probíhá vyvlastňovací řízení, ale podle našich informací to jde velmi dobře, tím správným směrem, takže by neměl být narušen pozitivní výsledek," řekla starostka Osové Bítýšky Lenka Štěpánková.

Obchvat podle ní významně zvýší bezpečnost v obci. „V naší obci je základní škola, kterou navštěvuje 264 žáků, z toho je skoro 160 dojíždějících. Většina z nich samozřejmě musí přecházet přes tuto frekventovanou silnici," řekla Štěpánková. Díky obchvatu také zmizí dvě nebezpečné zatáčky na začátku obce, zlepší se dostupnost vlakového nádraží a ubude hluku. „V roce 2015 byla v některých domech kolem hlavní silnice měněna okna z důvodu vysoké hladiny hluku," řekla starostka.

Asi tříkilometrový obchvat severovýchodně od obce má být podle současných předpokladů uveden do provozu v roce 2021. Jeho součástí bude most nad cestou k železniční zastávce a protihlukové stěny dlouhé 470 metrů. Některé pozemky na výstavbu obchvatu poskytla obec, která také převezme do své správy po dostavbě obchvatu původní silnici. Podle starostky z ní bude slepá ulice. Kromě toho obec do své správy převezme obslužné komunikace, veškeré zelené plochy, podchod, protihlukovou stěnu a prostory kolem ní, řekla Štěpánková.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky obchvat, dodavatel, doprava, Osová Bítýška, ŘSD, Ředitelství silnic a dálnic, silnice, pozemek, okres Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dodavatele obchvatu Osové Bítýšky bude ŘSD hledat v únoru | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.