Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Silničáře na Vysočině bude v zimě zaměstnávat i likvidace vývratů. V novém roce dostanou 21 nových sypačů

Silničáře na Vysočině bude v zimě kromě sněhu a náledí zaměstnávat odstraňování stromů, jichž nedělní vichřice u krajských silnic vyvrátila stovky. V problematických úsecích už u vozovek rozmisťují sněhové zábrany, klasické dřevěné díly někde nahrazují oranžovými plastovými sítěmi. Po Novém roce se obnovy dočká vozový park silničářů, správa dostane 21 nových sypačů v hodnotě 95 milionů korun.

Vichřice na Vysočině vyvracela stromy i dopravní značky, někde kořeny vytržených stromů poškodily vozovku. „Opravit veškeré škody na silniční síti bude trvat minimálně do konce zimy,“ uvedl Janeba, výrobní náměstek Krajské správy a údržby silnic Vysočiny.

V pondělí ráno vývraty blokovaly 15 silničních úseků v kraji, poslední se podařilo vyčistit ve středu. Odtažené stromy ale pořád leží v silničních příkopech. „Naši chlapi už chodí s pilami a ty naše stromy postupně začínají likvidovat,“ uvedl Janeba. Tento týden také silničáři spravovali a kontrolovali dopravní značení, protože mnoho značek vichřice vyvrátila nebo i zlomila.

„Naštěstí nám teď počasí přeje,“ uvedl Janeba. Několik sypačů už sice jednou vyjelo, v pondělí nad ránem byly mezi Humpolcem a Havlíčkovým Brodem a kolem Stonařova, ale pak se zase oteplilo.

Krajští silničáři budou v zimě zajišťovat průjezdnost 4 715 kilometrů vozovek, kromě silnic druhé a třetí třídy v majetku kraje budou čistit a sypat většinu státních komunikací první třídy. Na rozdíl od minulé zimy se nebudou starat pouze o část silnice I/38 z Jihlavy na Havlíčkův Brod, která slouží jako přivaděč k dálnici D1. Sjízdnost tohoto úseku si bude nově zajišťovat samo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). U zbývajících komunikací první třídy se krajské správě podařilo v soutěži ŘSD získat smlouvu na jejich údržbu i na další osmileté období.

Ve skladech už mají krajští silničáři připraveno 22 tisíc tun soli a 65 tisíc tun inertního posypu. Solit budou 1 539 kilometrů silnic, podobě jako minulou zimu. „Síť se rozšířila pouze o novou přeložku I/34 Božejov - Ondřejov,“ uvedl Janeba. U chemicky udržovaných tahů musí předcházet dohoda s orgány na ochranu životního prostředí.

Krajská správa má 138 sypačů. Nových 21 vozidel značky Mercedes jí umožní vyřadit stroje staré i tři desetiletí, které už podle náměstka mají své odslouženo. Když hodně sněží, pomáhají silničářům soukromníci s traktorovými radličkami, nejčastěji na výše položeném Žďársku. Velké nakladače by si správa půjčovala v případě sněhové kalamity.

Autoři | Foto tatra.cz

Štítky zima, Kraj Vysočina, silnice, strom, Ředitelství silnic a dálnic, Mercedes-Benz, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáře na Vysočině bude v zimě zaměstnávat i likvidace vývratů. V novém roce dostanou 21 nových sypačů | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.