Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Třešť s okolními obcemi chystá stavbu jedenáctikilometrové cyklostezky

Město Třešť připravuje spolu s okolními obcemi stavbu cyklostezky dlouhé 11 kilometrů. Zastupitelé města schválili v pondělí smlouvu o spolupráci na tomto projektu s obcemi Hodice, Jezdovice a Kostelec. Projektová dokumentace potřebná pro územní řízení by měla být dokončena v září. Zároveň se rozbíhají jednání s majiteli pozemků, řekl novinářům starosta Vladislav Hynk (KDU-ČSL).

Novou cestu pro cyklisty, ale i pěší a in-line bruslaře, plánují obce od Hodic přes Třešť a Jezdovice až do Kostelce u Jihlavy. Vyhledávací studie navrhuje trasu stezky převážně údolím Třešťského potoka a poblíž železnice.

V Třešti žádná cyklostezka není. Regionu by podle Hynka plánovaná stavba pomohla. Přitáhla by další turisty a místím lidem by kromě rekreace umožnila bezpečnou cestu do práce. „Dojíždějí do Hodic, Třeště i Kostelce, kde všude jsou nějaké průmyslové podniky,“ uvedl. Na tuto trasu by navíc výhledově měly navazovat další cyklostezky ve směru na Telč i na Jihlavu.

Smlouvu o partnerství mezi obcemi projednalo zastupitelstvo v Třešti jako poslední. Stanoví se v ní i úhrada nákladů na přípravu projektu. Podíl obcí bude stanoven podle počtu jejich obyvatel, nejvíce tedy zaplatí město Třešť. Starosta podotkl, že v katastrálním území města a jeho části Salavice by ale také měla vést velká část plánované cyklostezky.  Vyhledávací studie pro stezku stála půl milionu korun a na dalších 750 tisíc korun vyjde dokumentace pro územní řízení. Na obě akce plynuly dotace, v obou případech shodně 200 tisíc korun.

Na stavbu cyklostezky se obce pokusí sehnat evropské dotace. Příprava akce ale ještě nějaký čas potrvá, zdržet ji podle starosty mohou i řešení dědických řízení u některých pozemků. Cyklostezka by podle něj mohla případně vznikat i po etapách.

Autoři | Foto Olomoucká Drbna

Štítky cyklostezka, kolo, novinka, trasa, Třešť, Kostelec, Hodice, Jezdovice, KDU-ČSL, Jihlava, Třešťský potok, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třešť s okolními obcemi chystá stavbu jedenáctikilometrové cyklostezky | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.