Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Stávka řidičů se na Vysočině opravdu nekoná, autobusy hlavních dopravců vyjely podle jízdního řádu

Autobusy tří hlavních dopravců na Vysočině, firem Icom transport, Zdar a Arriva, dnes vyjely podle jízdního řádu. Stávka řidičů autobusů se podle údajů na webu koordinátora jihomoravské dopravy společnosti Kordis JMK nedotkla ani linek zajíždějících na Vysočinu z Jihomoravského kraje, kde se část šoférů k protestu připojila.

Na Vysočině zajišťují Icom se svou dceřinou firmou Trado-Bus, Zdar a Arriva pro kraj většinu autobusových spojů. Na celkovém počtu kilometrů ujetých za rok autobusy objednanými krajem se tito dopravci podílejí 95 procenty. Údaje o dnešním provozu zbývajících dopravních podniků působících na Vysočině zatím nejsou k dispozici. Podle středeční tiskové zprávy slíbili zajistit všechny autobusové spoje podle smlouvy s krajem.

Stávku vyhlásilo vedení Odborového svazu dopravy, a to od dnešních 0 do 24 hodin. Stávkující šoféři linkových autobusů chtějí protestem poukázat na nízké mzdy v oboru, které v některých případech nezlepšilo ani vládní nařízení stanovující od začátku roku vyšší minimální mzdu. Protesty se nakonec konají jen v několika krajích.

ČTĚTE TAKÉ: Čtvrteční stávka řidičů autobusů se na Vysočině dotkne tří spojů. Zajišťuje se náhradní doprava 

Na jižní Moravě dnes nevyjede 67 linek z 225. Jde o meziměstské linky a MHD v okresních městech mimo Brno. Proti středečnímu předpokladu někteří řidiči přišli do práce, vyjede tedy více spojů na částečně omezených linkách, kterých je 61, řekl dispečer organizátora krajské dopravy společnosti Kordis JMK Antonín Chudiak. Nejvíce je postiženo Břeclavsko, Blanensko, Vyškovsko a okolí Kyjova a Veselí nad Moravou.

Na Vysočině je podle údajů kraje v pracovních dnech cestujícím k dispozici průměrně 346 autobusových linek. Za rok v součtu najedou přes 16 milionů kilometrů. Kraj na úhradu jejich ztrát letos přispěje celkem 334,6 miliony korun.

Foto www.icomtrasport.cz | Zdroj ČTK

Štítky Kraj Vysočina, doprava, Arriva, ICOM transport, KORDIS JMK, a.s., Jihomoravský kraj, jízdní řád, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stávka řidičů se na Vysočině opravdu nekoná, autobusy hlavních dopravců vyjely podle jízdního řádu | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.