Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Na Vysočině není pro stávku řidičů autobusů důvod. V Icomu nehrozí, ve Zdaru se rozhodují

Kraj Vysočina zatím nemá informace o tom, že by se do celorepublikové stávky řidičů linkových autobusů ohlášené na 6. dubna chystali zapojit zaměstnanci dopravců v regionu. Hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) sdělil, že podle něj na Vysočině není důvod omezovat cestující, protože kraj dopravním firmám platby zvýšil. Pro případ, že by některé spoje nevyjely, má kraj předjednané volné kapacity jiných dopravců, uvedl. O připojení ke stávce budou jednat odboráři firmy Zdar, naopak v jihlavském Icomu protest nehrozí.

Odboráři společnosti Icom transport, největšího dopravce v kraji, se podle očekávání ke stávce nepřipojí, potvrdil předseda odborové organizace Milan Turna. Ve společnosti Zdar sídlící ve Žďáru nad Sázavou bude podle předsedy tamních podnikových odborů Zdeňka Vosmeka pro rozhodování řidičů autobusů důležitý výsledek nejbližšího kola kolektivního vyjednávání s vedením firmy. Stanovisko většiny řidičů ke stávce by měl znát koncem týdne nebo počátkem příštího. „Vše bude záviset na rozhodnutí řidičů,“ řekl.

Termín stávky oznámil předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajblík po včerejším jednání jeho předsednictva. Protest se má příští týden ve čtvrtek konat od 00:00 do 24:00.

„Kraj Vysočina navýšil všem smluvním dopravcům platby, tak jak nařídila Vláda ČR, a to přesto, že vedení kraje stále neví, kdo mu tyto vícenáklady bude kompenzovat,“ uvedl Běhounek. Dodal, že stejný bezkonfliktní přístup nyní očekává od dopravních firem. Vysočina dopravcům letos v součtu přidá 34,9 milionu korun.

Odboráři kritizují přístup některých krajů k vládnímu nařízení o zvýšení nejnižší mzdy pro šoféry autobusů. Vláda stanovila minimální mzdu na 98,10 korun za hodinu jízdy a na 88 korun za hodinu čekání. Řidiči by takto měli být placeni od ledna, dřívější minimální hodinová mzda byla 71,60 korun. Nově byl zaveden příplatek 6,60 korun za hodinu za náročné pracovní prostředí. Podle odborů dostali řidiči v některých krajích přidáno méně, než očekávali.  Nejhorší situace je podle nich v Jihomoravském a Ústeckém kraji.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Kraj Vysočina, stávka, ICOM transport, Jiří Běhounek, ČSSD, odbory, Vláda ČR, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině není pro stávku řidičů autobusů důvod. V Icomu nehrozí, ve Zdaru se rozhodují | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.