Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

V Kraji Vysočina se stávka řidičů autobusů konat nebude, jejich platy byly od ledna navýšeny

Autobusoví dopravci ICOM transport a TRADO-BUS se ohradily proti středečnímu vyjádření předsedy Odborovému svazu dopravy Luboše Pomajbíka. Ten hrozil vyhlášením stávky řidičů, na silnicích v Kraji Vysočina však tato krajní varianta nehrozí.

Předsednictvo Odborového svazu dopravy (OSD) včera vyhlásilo kvůli mzdám šoférů linkových autobusů stávku. Nebylo ovšem jasné, kdy a v jakých krajích by se měla stávka uskutečnit. Nyní je už zřejmé, že dopravci ICOM transport a TRADO-BUS v Kraji Vysočina se k stávce připojovat nebudou.

V tiskové zprávě, kterou vydaly ve středu, považují jednání Kraje Vysočina za velice korektní. „Řidičům koncernu ICOM transport jsou mzdy vypláceny od 1. kedna 2017 v souladu s nařízením vlády a i nadále se budeme snažit o nadstandardní podmínky pro naše řidiče,“ prohlásil generální ředitel společnosti Zdeněk Kratochvíl. 

„Vzhledem k rovnocennému přístupu Kraje Vysočina se všemi dopravci nevidíme důvod ke stávce ani v oblastech, které neobsluhujeme. Cestující nenecháváme na holičkách ani na linkách, kam nejezdíme,“ upřesnil Kratochvíl. „Naši cestující mohou být klidní, u nás stávková nálada nepanuje,“ potvrdili dobré zprávy Milan Turna a Rostislav Brabenec, předsedové OZ OSD. 

Ve mzdách šoférů autobusů v tuzemsku existují velké rozdíly. Vyšší platy než šoféři linkových autobusů mají řidiči městské hromadné dopravy i řidiči autobusů na komerčních linkách.

Celkem je v Česku podle odhadů 50 tisíc šoférů autobusů, 11 až 12 tisíc jich připadá na šoféry na linkách objednávaných kraji. Oficiální průměrná mzda řidičů autobusů, trolejbusů a tramvají podle Českého statistického úřadu činí 26 859 korun. Toto číslo ale zohledňuje i platy lépe ohodnocených šoférů MHD. Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku ve čtvrtém čtvrtletí 2016 činila 29 320 Kč.

 

Foto www.fotodoprava.cz | Zdroj ICOM transport

Štítky Kraj Vysočina, stávka, řidič autobusu, ICOM transport, mzda, Zdeněk Kratochvíl, Česko, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kraji Vysočina se stávka řidičů autobusů konat nebude, jejich platy byly od ledna navýšeny | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.