Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Na projekt Bezpečná Vysočina uvolnil kraj kolem 15 milionů korun

Projekt preventivních a bezpečnostních akcí Bezpečná Vysočina nabídl letos od jara do podzimu zejména mladým lidem na 90 akcí. Kraj Vysočina na něj uvolnil kolem 15 milionů korun. Novinářům to řekl náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD). Smyslem projektu bylo zvýšit bezpečnost všech účastníků silničního provozu. Podle policejních statistik zemřelo letos od začátku roku do konce září na silnicích Vysočiny 24 lidí. V porovnání se stejným obdobím v roce 2014 je to o 13 obětí méně.

Meziročně se na Vysočině o 14 procent snížil také počet těžce zraněných účastníků dopravních nehod, mírně poklesl i počet nehod, při kterých figuroval alkohol.

Projekt Bezpečná Vysočina cílil hlavně na mladší generaci. Všechny děti, které nastoupily do prvního ročníku základní školy, dostaly kufřík s hrami a bezpečnostními prvky, všechny děti v mateřských školách na Vysočině dostaly bezpečnostní vesty. "Rozdali jsme jich kolem 15.000," řekl Joukl. Ve spolupráci s policií se uskutečnily "dětské" kontroly dospělých řidičů.

Náplní projektu byly také přednášky a besedy o porušování dopravních předpisů v základních a některých středních školách, školy smyku nebo takzvaná roadshow v několika městech Vysočiny. "Na připraveném přenosném dopravním hřišti s dopravními značkami a funkčními semafory si děti mohly nanečisto vyzkoušet jízdu v silničním provozu. Návštěvníci viděli také ukázku vyprošťování zraněné osoby z havarovaného auta," uvedl Joukl.

Uskutečnil se také pilotní projekt dynamického vážení přetížených kamionů se stanovištěm u Velkého Meziříčí. Policisté získali i mobilní váhu, aby mohli kontrolovat i na dalších místech kraje. Podle Joukla všechny akce od jara do podzimu oslovily desetitisíce lidí. "Celkem jsme letos na všechny tyto aktivity vydali z krajského rozpočtu kolem 15 milionů korun. Pokud však pomůžou zachránit byť jen jeden lidský život, tak to mělo smysl," řekl Joukl. V Jihlavě dnes projekt Bezpečná Vysočina vyvrcholil cestářským rodeem, výstavou komunální techniky a odbornou konferencí.

ZDroj: ČTK

Štítky Kraj Vysočina, projekt, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na projekt Bezpečná Vysočina uvolnil kraj kolem 15 milionů korun | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.