Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Firma Icom transport zvýšila platy řidičům autobusů. Na peníze od krajů ještě čeká

Koncern Icom transport sídlící v Jihlavě zvýšil od ledna platy řidičů autobusů, aby odpovídaly nařízení vlády. Linkové spoje si u tohoto dopravce objednává devět krajů. Od žádného z nich nemá s konečnou platností potvrzeno, že dostane peníze na úhradu zvýšených nákladů, řekl dnes generální ředitel Zdeněk Kratochvíl.

Icom loni v průměru vyplácel řidičům autobusů bez diet 25 028 korun hrubého měsíčně, letos mzdy stouply průměrně o 17 procent. Veřejnou autobusovou dopravu ve firmách spadajících pod Icom zajišťuje 1080 řidičů.

Růst platů se týkal i komerčních autobusových linek firmy Icom. „Nemůžeme říci řidiči, teď jedeš Praha - Brno, tak jedeš v jiném režimu,“ uvedla předsedkyně představenstva Kateřina Kratochvílová. Jízdné u těchto spojů kvůli tomu podražilo zhruba o pět procent. Ceny jízdenek podle Kratochvílové zvyšovali i jiní dopravci. U nedostatečně využívaných komerčních spojů Icom požádal o zrušení licence.

U autobusů objednaných kraji v dopravní obslužnosti podle Kratochvíla růst mzdových nákladů do ceny jízdenky promítnout nelze, protože výši jízdného stanovují kraje, které na tyto spoje přispívají. „Čili dopravce na to skutečně nemá, aby navýšil mzdu, aniž by to dostal (peníze),“ řekl. Některé kraje, kupříkladu Vysočina, už mají peníze pro dopravce schválené, jiné prý hledají systém, jak je vyplatit.

Vláda loni rozhodla, že od letošního ledna stoupnou minimální mzdy řidičů autobusů zhruba o třetinu ze 71,60 korun na hodinu na 98,10 korun. Zvyšují se i další příplatky.

Rozhodnutí vlády o navýšení nejnižší mzdy řidičů firma Icom uvítala, podle Kratochvíla se tím snížil prostor pro podvody. Tvrdí, že některé firmy vyplácely řidičům oficiálně minimální mzdu a další peníze jim dávaly „bokem“. Podobná pravidla v odměňování by Kratochvíl uvítal i v nákladní dopravě. Rozhodnutí vlády ale podle něj měla předcházet příprava legislativy, aby bylo možné peníze dopravcům skutečně včas přidat.

Do uskupení Icom patří devět firem, včetně ČSAD Benešov, ČSAD Jindřichův Hradec, ČSAD Slaný a ČSAD Ústí nad Orlicí. Icom provozuje 800 autobusů a 300 vozidel v nákladní dopravě, dohromady zaměstnává 1800 lidí. Loňský obrat uskupení činil 3,5 miliardy korun.

  

Autoři | Foto Jihlavská Drbna

Štítky ICOM transport, peníze, řidič autobusu, Zdeněk Kratochvíl, mzda, Jihlava, Praha, Brno, ČSAD Slaný, ČSAD Ústí nad Orlicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma Icom transport zvýšila platy řidičům autobusů. Na peníze od krajů ještě čeká | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.