Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Skoro tisíc míst. Jihlava rozšiřuje nabídku ploch, kde mohou dojíždějící parkovat zdarma

Magistrát informoval, že aktuálně je v krajském městě Vysočiny téměř tisíc bezplatných parkovacích míst a vznikají další, nově například u areálu starého Jihlavanu.

Na plochu, kterou nechalo město upravit, se řidiči dostnou ze Znojemské ulice, když projedou kolem brány Jihlavanu a podél bývalé prodejny koupelen. Kapacita je 53 parkovacích míst. „Jsem rád, že dojíždějícím i místním můžeme nabídnout novou kapacitu pro parkování pouhých 600 metrů pěšky od Masarykova náměstí,“ řekl primátor Petr Ryška (ODS + KDU-ČSL).

Parkování tam bude zdarma, podmínkou ale bude tam od pondělí do pátku stát maximálně 24 hodin. To aby tam Jihlavané nenechávali odstavená auta. Na sociálních sítích ale lidé živě diskutují, zda je bezpečné nechat auto stát vedle místa, kde žijí bezdomovci a narkomané. Podle některých nikoliv, jiní argumentují, že tam často jezdí policejní hlídky a parkoviště je proto mimořádně bezpečné.

Když fialový režim nestačí: Jihlava nabídne dojíždějícím parkovací plochy zdarma

Minimálně deset lokalit s více než šesti sty parkovacími místy zdarma chce jihlavská radnice nabídnout zejména lidem, kteří do města míří za prací. Budou tam ale platit jasná pravidla.

Aktuálně je v Jihlavě 927 doporučených míst zdarma, kde parkující auta nepřekáží místním. Dalších 1164 míst je ve fialovém režimu, kde se dá stát až třináct hodin za padesát korun a první dvě hodiny jsou zdarma. „Těší nás, že někteří dojíždějící začali využívat pro dojížďku také veřejnou hromadnou dopravu, čímž hodně odlehčují dopravě ve městě,“ zhodnotil David Beke (ODS + KDU-ČSL), radní města pověřený zaváděním systému parkování.

Na P+R se musí změnit pravidla

Pod velkým tlakem je P+R Žižkova, kde sice vzniklo sedmnáct nových míst, dalších jedenáct bude podél hřbitova, musí se ale něco změnit. Město tam přestane tolerovat dlouhodobě odstavená auta, i tam tak bude možné od pondělí do pátku stát maximálně 24 hodin a kdo to nebude respektovat, ten se může dočkat odtahu auta.

Bezplatně lze zaparkovat také u stavebnin naproti fotbalovému stadionu v Jiráskově ulici i u samotného stadionu. Velká plocha je za budovou E krajského úřadu. Místa jsou také u letního kina, v Mlýnské ulici nebo na Okružní za kotelnou. „Některá z parkovišť město zřídilo nově nebo na nich rozšířilo kapacitu,“ dodal mluvčí města Radovan Daněk.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky parkování, zdarma, dojíždějící, modré zóny, JIhlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skoro tisíc míst. Jihlava rozšiřuje nabídku ploch, kde mohou dojíždějící parkovat zdarma | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.