Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Třebíč hledá dobrovolníky jako stráž přechodů, kvůli bezpečnosti dětí

Město Třebíč hledá dobrovolníky, kteří budou dohlížet u přechodů pro chodce na bezpečnost dětí přicházejících do škol. Mohli by to být rodiče na mateřské dovolené či senioři, kteří by dohledu věnovali necelou hodinu svého času. Novinářům to dnes řekla mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Město ve snaze zvýšit bezpečnost školních dětí zveřejnilo výzvu, že hledá strážce přechodů, už v září. "Škol a školek je tady hodně. Městská policie tam dohlíží, ale bylo by potřeba víc lidí. Inspirovali jsme se v jiných městech, kde to funguje, dobrovolníci se hlásí, hlídají babičky, dědečci i maminky," řekla Martakidisová.

Na Vysočině by byla Třebíč s obdobnou službou první. Chtěla ji v říjnu testovat. Zatím se ale nikdo nepřihlásil. Dobrovolníci by měli na přechodech pro chodce dohlížet přibližně od 7:15 do 8:00. "Výzva pokračuje, budeme se to teď snažit víc propagovat," dodala k záměru radnice Martakidisová.

„Městská policie určila na základě dlouholetých zkušeností přechody, které je potřeba hlídat. Strážci si mohou ale vybrat sami, například přechod, přes nějž doprovázejí do školy své děti nebo vnoučata. Dohled nad některými problematickými místy budou nadále zajišťovat městští strážníci,“ uvedl místostarosta Třebíče Miloš Hrůza (ANO).

Dopravních nehod, při kterých byl sražen chodec, bylo loni na Vysočině 49, z toho 29 nehod bylo na vyznačeném přechodu pro chodce. Při loňských nehodách na přechodech se šest lidí těžce zranilo, 25 jich bylo zraněno lehce. Letos do konce srpna bylo v kraji nehod s účastí chodce 24, z toho 17 se jich stalo na vyznačeném přechodu. Při nehodách na přechodu se jeden člověk zranil těžce a 14 lehce. Novinářům to sdělila mluvčí policie Dana Čírtková. Přímo v Třebíči se loni stalo deset nehod, při kterých byl sražený chodec, letos do konce srpna byly takové nehody dvě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vyšší Brod

Štítky ČR, správa, automobilová, policie, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč hledá dobrovolníky jako stráž přechodů, kvůli bezpečnosti dětí | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.