Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Jihlava by chtěla stálý sjezd z D1 u Měšína, dělat se má dočasný kvůli Dukovanům

Jihlava by chtěla mít trvalý sjezd z dálnice D1 u Měšína. Budovat se tam bude provizorně kvůli přepravě komponentů pro nové bloky dukovanské elektrárny. Radnice by chtěla, aby byl tento sjezd postaven lépe, aby tam mohl zůstat. Žádosti pošle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), ministerstvu dopravy, kraji i firmě ČEZ. Starosta Měšína ale uvedl, že sjezd z dálnice nechce, protože by to zvýšilo hlukovou zátěž v obci.

Jihlava by podle primátora chtěla vyjednat to, aby byl sjezd u Měšína vybudován jinak a lépe, než je teď v plánu, aby tam mohl zůstat trvale. Ryška uvedl, že by to městu pomohlo. Odezva podle něj zatím není úplně vstřícná, na druhou stranu není ani úplně zamítavá. „Je to něco, o co se budeme snažit. Jestli se to povede, samozřejmě nevíme," řekl jihlavský primátor Petr Ryška (ODS).

O vytvoření dálničního sjezdu u Měšína se v kraji vedly debaty už před řadou let, auta by se pak z této strany mohla dostávat z dálnice i do průmyslové zóny. Tehdy státní instituce uváděly, že by nový sjezd byl příliš blízko u dalších dálničních sjezdů, které jsou v Jihlavě - Pávově a u Velkého Beranova. V roce 2011 podle zveřejněných údajů záměr nevyhověl požadavkům ochrany životního prostředí, protože by znamenal zvýšení hluku pro nejbližší zástavbu.

„My nechceme žádný další sjezd," řekl starosta Měšína Aleš Lancman (nestraník). Uvedl, že obyvatelé se už dřív vyjádřili tak, že se to obec má snažit zablokovat. „Předpokládám, že se od té doby nic nezměnilo, protože to zatížení hlukem je tady u nás enormní z té dálnice," uvedl starosta. Podle jeho názoru bude další zátěž pro obec znamenat chystaná vysokorychlostní železnice, která by tam měla vést za dálnicí. V Měšíně bydlí 270 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Ředitelství silnic a dálnic

Štítky sjezd D1, D1, doprava, Měšín, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava by chtěla stálý sjezd z D1 u Měšína, dělat se má dočasný kvůli Dukovanům | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.