Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Když fialový režim nestačí: Jihlava nabídne dojíždějícím parkovací plochy zdarma

Minimálně deset lokalit s více než šesti sty parkovacími místy zdarma chce jihlavská radnice nabídnout zejména lidem, kteří do města míří za prací. Budou tam ale platit jasná pravidla.

Lidé, kteří pracují v krajském městě Vysočiny, nyní nejčastěji parkují ve fialovém režimu. Tam zaplatí padesát korun za den. Podle primátora Petra Ryšky (ODS + KDU-ČSL) navíc lidé začali jezdit do práce ve více lidech a pak se tato částka výrazně sníží. Jiní využívají MHD.

Přestože je ve fialovém režimu kolem tisíce míst a třetina je neustále volných, přichází magistrát s pozitivní změnou – vybuduje stovky míst, kde umožní parkovat čtyřiadvacet hodin zdarma. „Některá parkoviště už jsou v provozu, další rychle přibývají,“ podotkl mluvčí Radovan Daněk.

V Mlýnské ulici i u stadionu

Už nyní mohou lidé nechávat svá auta v Mlýnské ulici u řeky. Město tam upravilo částečně využívanou plochu na parkoviště, kam se vejde 83 aut. Stát tam mohou bez omezení.

Lidé přijíždějící od dálnice nebo od Havlíčkova Brodu mohou parkovat u fotbalového stadionu. To je ale volné jen ve všední dny mezi pátou ranní a čtvrtou odpolední, jindy je rezervované pro FC Vysočina. Naproti, u prodejny stavebnin, platí trochu jiná pravidla – auto tam může stát od pondělí do pátku maximálně 24 hodin, o víkendech a svátcích bez omezení.

„Dojíždějící mají platit více.“

Během září město upraví plochu u bývalého Jihlavanu. Lidé se tam dostanou ze Znojemské ulice, když projedou kolem vrátnice Jihlavanu a bývalé prodejny koupelen. Bude tam 52 míst plus tři místa pro osoby s průkazem ZTP. I tam se bude smět stát maximálně 24 hodin. „Uvidíme, jestli budou lidé respektovat, že je to pro dojíždějící,“ sdělil Ryška. Kdo na tato místa odstaví své auto na delší dobu, bude platit pokutu. Pokud se budou takové případy opakovat, bude muset dojít k zpoplatnění i těchto parkovišť.

Celkem 93 míst pak bude v ulici Ke Skalce za budovou E krajského úřadu. Plochu, kde má být v budoucnosti budova nového finančního úřadu, lze dočasně využít jako parkoviště relativně blízko centra. „Město připravuje i další plochy pro parkování zdarma, budou například na ulici Romana Havelky, pod přivaděčem nebo na ulici Jiráskova u pneuservisu,“ dodal Daněk.

VIDEO: Jihlavané debatovali o nových pravidlech parkování. Jste asociální, zaznělo směrem k radnici

Nečekaně velký zájem vzbudila úterní podvečerní diskuze ohledně změn v parkování v dalších dvou oblastech Jihlavy, konkrétně šlo o oblast 57 Ladova a 59 kpt. Jaroše. Klást dotazy zástupcům jihlavské radnice přišlo více než dvě stě lidí.

Parkoviště budou samozřejmě smět využívat i řidiči z Jihlavy a změnu tak všichni vesměs vítají. Ne však všichni. „Když platí obyvatel města, který zde odvádí daň z nemovitosti, město z něj má peníze, dojíždějící by měl platit za parkování o něco více,“ myslí si například Marek Řezáč. Dle města jsou ale u bytových a rodinných domů jednoznačně ve výhodě domácí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky parkování, modré zóny, záchytná parkoviště, bezplatné, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ondra Levák

Rekl bych, ze nevyuzita tretina kapacity signalizuje, ze parkovne ve fialovych zonach je moc drahe. Takze co treba toto parkovne zlevnit? Mozna by se zaplnila nevyuzita tretina kapacity a tim by ve vysledku mesto jeste vydelalo.

Sobota, 7. září 2024, 21:50Odpovědět

Ctirad Přikryl

K názoru pana Řezáče a jiným takovým ... ... a nakonec si lidé odjinud řeknou, že zase až tak nutně do Jihlavy jezdit nemusí a vydají se jinam, kde jsou pro soukromě přijíždějící přívětivější podmínky ...

Sobota, 7. září 2024, 10:31Odpovědět

Když fialový režim nestačí: Jihlava nabídne dojíždějícím parkovací plochy zdarma | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.