Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Kraj dá zpracovat vyhledávací studii na trasu pro cyklisty z Třebíče do Dukovan

Kraj Vysočina nechá zpracovat vyhledávací studii na trasu pro cyklisty z Třebíče k dukovanské elektrárně a dál k hranicím s Jihomoravským krajem. O propojení se mluví roky, zatím byly prováděné jen dílčí práce. Kraj nechá vypsat výběrové řízení na zpracování studie, která se bude týkat celé cesty. Podle předpokladu to bude stát do jednoho milionu korun. Po jednání krajské rady to novinářům řekl náměstek hejtmana Roman Fabeš (Starostové pro Vysočinu).

„Dlouhodobě se už o této trase mluví, protože řada pracovníků Dukovan jezdí z Třebíče a z okolních obcí," uvedl náměstek Roman Fabeš. Dalším impulsem je chystaná stavba dvou nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany, která do regionu přivede další pracovníky, čímž by mohl stoupnout také zájem o cyklodopravu.

Jde o cestu měřící přibližně 25 kilometrů, na níž už podle náměstka funguje propojení Valče a Dalešic s odbočkou na Hrotovice. „Kraj Vysočina vezme na sebe jak přípravu studie, tak potom v následujícím roce i přípravu projektové dokumentace," řekl. Následně by měl kraj spolu s Třebíčí a dalšími obcemi řešit úpravy jednotlivých úseků.

Trasu by měly z části tvořit cyklostezky bez motorové dopravy, částečně by měla být vedená po silnicích s nízkou dopravou. „Těžko teď předjímat, kolik (kilometrů) bude cyklostezka, kolik cyklotrasa. To by měla právě určit ta vyhledávací studie," řekl Fabeš.

Radní kraje také projednali zapojení Vysočiny do projektu cyklotrasy přes jižní Čechy do Rakouska, který se bude ucházet o finanční příspěvky na vybudování některých úseků v programu přeshraniční spolupráce Interreg. „V Kraji Vysočina se to týká trasy Telč - Radkov," řekl Fabeš. Dodal, že to je projekt připravovaný asi dva roky, podání žádosti o dotaci vzhledem k řešení majetkových záležitostí předpokládá na jaře příštího roku. Kraj Vysočina bude mít v tomto projektu roli strategického partnera.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Markus Spiske/pexels

Štítky studie, doprava, správa, cykloturistika, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj dá zpracovat vyhledávací studii na trasu pro cyklisty z Třebíče do Dukovan | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.