Počasí dnes17 °C, zítra12 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

V Pohledu na Havlíčkobrodsku skončila přestavba křižovatky. Vyžádala si zbourání jednoho domu

V Pohledu na Havlíčkobrodsku je hlavní silniční tah po přestavbě křižovatky znovu průjezdný. Práce za 4,4 milionu korun začaly počátkem června, kvůli rozšíření nepřehledné křižovatky byl zbouraný sousední dům, který zřejmě vznikl po roce 1700.

Silnice první třídy vede přes Pohled z Havlíčkova Brodu na Přibyslav a na Žďár nad Sázavou. Do křižovatky v obci ústí komunikace třetí třídy ve směru na Dlouhou Ves. „Rozšíření jízdních pruhů v křižovatce přinese bezpečnější průjezd vozidel. Denně jich tudy projede okolo sedmnácti set, z toho jde asi ze sedmnácti procent o nákladní auta a kamiony,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jiří Veselý.

Přestavba křižovatky začala bouráním domu, který předtím ŘSD vykoupilo. Archeologové využili demolici v místech středověkého osídlení někdejšího klášterního městečka k průzkumu. Archeolog Šimon Kochan při té příležitosti řekl novinářům, že dům, který měl kamenný sklep s valenou klenbou, prošel několika vývojovými fázemi. Vznikl zřejmě po roce 1700.

Z bourání bylo okolo 600 tun suti, která byla odvezená na skládku. „Následovalo frézování vozovky, zemní práce, přeložky inženýrských sítí, rekonstrukce systému odvodnění a nakonec položení nových asfaltových vrstev,“ sdělil Veselý k přestavbě křižovatky.

Silnice 19 v Pohledu byla několik týdnů neprůjezdná i před přestavbou křižovatky, a to kvůli zpevňování svahu při výjezdu na Přibyslav. Předtím tímto úsekem projížděla auta kyvadlově. Tato stavba podle dřívějších údajů ŘSD stála 2,9 milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky křižovatka, Pohled, úpravy, demolice, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Pohledu na Havlíčkobrodsku skončila přestavba křižovatky. Vyžádala si zbourání jednoho domu | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.