Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Jihlava zaplatí za přestavbu městského vlakového nádraží 287 milionů korun, s pracemi se začne na konci léta

Jihlava se bude podílet na přestavbě městského vlakového nádraží 287 miliony korun bez daně. Nádraží promění v centrální dopravní terminál ve spolupráci se Správou železnic, která už minulý měsíc uvedla, že tam investuje 1,266 miliardy korun. Dodavatele pro městskou část zakázky schválili jihlavští radní ve čtvrtek.

„Pokud nebudou námitky, nikdo se neodvolá, tak někdy na přelomu srpna a září předáváme staveniště a mělo by se začít se stavbou," řekl jihlavský primátor Petr Ryška (ODS). Práce by mělo pro město provádět společenství firem IMOS, Geosan a Metrostav DIZ. Správa železnic v červenci informovala o tom, že svou část stavby zadala společnosti Skanska.

V soutěži se cena městské zakázky podstatně snížila, její předpokládaná hodnota byla podle věstníku veřejných zakázek okolo 400 milionů korun bez DPH. „Rozpočtovaná cena byla původně 300 milionů korun, navýšila se pak kvůli turbulencím ve stavebnictví,“ upřesnil Ryška.

V Jihlavě přestaví městské vlakové nádraží firma Skanska, vyjde to na miliardu a čtvrt

Správa železnic dnes informovala o výběru zhotovitele na přestavbu vlakového nádraží Jihlava - město. Stavbaři zahájí práce v srpnu, dokončené by měly být v polovině roku 2026. V lokalitě bude výrazně investovat také město.

Vlaková stanice blízko centra krajského města do léta 2026 zcela změní podobu, cestujícím umožní pohodlný přestup mezi vlaky, linkovými autobusy a MHD. Staré budovy na nádraží budou stržené, nová víceúčelová budova bude sloužit i pro nový dopravní terminál v sousedství. Přestavba se bude týkat rovněž kolejiště a nástupišť. Město tam vybuduje zastávky, parkoviště s 68 místy či propojující komunikace. Radnice dřív uvedla, že na akci počítá s evropskými dotacemi. 

V dalších letech by se podle dřívějších vyjádření města mohlo k terminálu přestěhovat také autobusové nádraží. Výhledově se počítá s propojením nového centrálního dopravního terminálu s terminálem vysokorychlostní železnice (VRT), který má Správa železnic v plánu za několik let postavit v Jihlavě - Pávově. Vítězný architektonický návrh na terminál VRT představila SŽ v Jihlavě koncem letošního března.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa železnic (vizualizace)

Štítky ČR, stavby, správa, automobilová, železnice, Jihlava, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava zaplatí za přestavbu městského vlakového nádraží 287 milionů korun, s pracemi se začne na konci léta | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.