Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

ICOM podal námitky proti rozhodnutí kraje o výběru dopravce pro Pelhřimovsko. Jen jsme efektivní, oponuje vítězný Busem

Společnost ICOM transport podala námitky proti rozhodnutí kraje o výběru autobusového dopravce pro dvě oblasti Pelhřimovska na dalších deset let. Firma požaduje, aby Kraj Vysočina ověřil reálnost nabídnuté ceny. Kraj zatím vítěze těchto řízení nezveřejnil. Podle firmy ICOM jím je ČSAD Autobusy České Budějovice (Busem), která už také vyhrála zakázku na Jihlavsku.

„Chceme poukázat na to, že se při hodnocení nabídek nebo cen, které doložili dopravci, řádně nevyužívají kontrolní mechanismy a transparentně se neposuzují ceny dopravců," řekla ve čtvrtek Kateřina Kratochvílová, předsedkyně představenstva ICOM transport. Uvedla, že například ve Středočeském kraji se ceny posuzovaly podrobněji.

„Naše nabídky byly pečlivě připraveny, všechny náklady byly důkladně kalkulovány a jsme plně připraveni zajistit vysokou úroveň poskytovaných služeb," oponuje v dnešním vyjádření Vladimír Homola, generální ředitel firmy ČSAD Autobusy České Budějovice.

Modrobílé autobusy Icom transport na Jihlavsku končí, nahradí je autobusy Busem. Budou až pro sto lidí

Nový dopravce začne na Jihlavsku jezdit na jaře příštího roku. Cestující si místo modrobílé kombinace Icom transportu budou podle facebookové stránky Doprava v Jihlavě zvykat na modrozelenou barvu, ve které bude jezdit Busem, tedy ČSAD Autobusy...

Kraj Vysočina postupně vybíral nové autobusové dopravce pro osm oblastí. „Výběr dodavatelů, stejně jako v předchozích šesti už ukončených zadávacích řízeních, probíhá na základě podkladů od hodnotící komise, která byla předem transparentně jmenována," sdělila mluvčí kraje Jitka Svatošová. Ta potvrdila, že v posledních dvou řízeních byla podaná jedna námitka. „Nyní se s obsahem podání podrobně seznamujeme a v zákonných lhůtách vydáme rozhodnutí," dodala.

Na Pelhřimovsku zatím zajišťuje dopravní obslužnost ICOM transport, stejně jako na Jihlavsku. O desetileté zakázky na Pelhřimovsku se podle firmy ICOM ucházeli tři dopravci. Akcionářem firmy Busem je rakouská společnost Österreichische Postbus.

Kvůli výběru dopravce pro oblast Pelhřimova a Humpolce oslovila společnost ICOM i zastupitele Kraje Vysočina. „Jsme přesvědčeni, že za současnou nabídnutou cenu nejlevnějšího dopravce nelze zajistit řádné plnění veřejných zakázek a že tato cena je nereálná," uvedla v něm.

Takové dopisy kraji jsou nepřípustné, míní Busem

Vyjádření adresované zástupcům Vysočiny ve čtvrtek poskytl i jihočeský dopravce. V něm uvedl, že dopis firmy ICOM adresovaný politickým představitelům kraje označuje za neřípustné a vnímá ho jako narušování hospodářské soutěže a pokus o ovlivňování veřejné zakázky na politické úrovni.

Generální ředitel ICOM Zdeněk Kratochvíl uvedl, že jeho firma promítla do nabídky výhody, které má díky tomu, že už v území působí, což je podle něj přípustné a počítala jen s minimálním ziskem. Přesto byla její cena druhá nejnižší, v jedné oblasti o pět haléřů na kilometr a ve druhé o 35 haléřů. Třetí hodnocená nabídka byla podle firmy ICOM proti její vyšší o víc než sedm korun na kilometr.

„Společnost ČSAD AUTOBUSY České Budějovice, a.s., má dlouholeté zkušenosti, a díky efektivnímu řízení nákladů může nabízet konkurenceschopné ceny," uvedl v prohlášení Homola.

Firma ICOM na Vysočině vyhrála zakázku na Havlíčkobrodsku, kde teď nejezdí. Další tři z šesti uzavřených zakázek získala firma Trado-Bus z uskupení ICOM. Kromě Třebíčska bude jezdit v části Žďárska. Ve Žďárských vrších budou dalších deset let jezdit autobusy firmy Zdar.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky ČR, automobilová, firmy, Icom transport, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Schonbrun

Jenom by mne zajímala jedna věc, zkratka ICOM. Od koleků řidičů kamionů to prý znamená Idiot Company Motor, že to by byl důvod?

Čtvrtek, 8. srpna 2024, 19:12Odpovědět

ICOM podal námitky proti rozhodnutí kraje o výběru dopravce pro Pelhřimovsko. Jen jsme efektivní, oponuje vítězný Busem | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.