Počasí dnes30 °C, zítra32 °C
Úterý 13. srpna 2024  |  Svátek má Alena
Bez reklam

Na kolejích Vysočiny jezdí nové Lišky, mají motory Rolls-Royce. Staré vlaky zamířily do šrotu

Nové vlaky s názvem RegioFox, tedy regionální Liška, již jsou na Vysočině a vozí první cestující. Kraj na pomezí Čech a Moravy se může chlubit jedním z nejmodernějších vozových parků, co se týká vlaků.

„V depu v Havlíčkově Brodě budeme mít celkem 16 nových jednotek RegioFox. Ty obslouží na Vysočině jednak trať z Havlíčkova Brodu do Ždírce nad Doubravou a dál do Pardubic a z Havlíčkova Brodu přes Jihlavu do Telče a Slavonic,“ řekl Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah. Připomněl, že Vysočina má jeden z nejmodernějších vozidlových parků, drtivou většinu jezdí vozy RegioPanter a RegioSpider.

Informace o jednotce řady 847 „RegioFox“
- kapacita 115 míst k sezení (včetně sklopných sedaček)
- klimatizace, Wi-Fi síť, zásuvky 230V+USB
- délka 44,4 metrů, hmotnost 83 tun
- max. rychlost 120 km/h, výkon 750 kW

Hejtman Vítězslav Schrek (ODS + STO) následně informoval, že v případě drážní dopravy jsou projekty víceleté, proto se už nyní jedná o další významné obnově vlaků v kraji od roku 2030. „Jedná se jak o elektrické jednotky, tak i o bateriové elektrické jednotky,“ dodal hejtman.

Nové vlaky jsou vybavené klimatizací, mají nízkopodlažní uspořádání a bezbariérový nástup, palubní Wi-Fi síť i elektrické zásuvky a USB pro napájení cestovní elektroniky. Nechybí ani prostory pro kočárky nebo jízdní kola. „I regionální vlak je tak možné proměnit v místo pro odpočinek, pojízdnou kancelář, lze v něm sledovat filmy, chatovat a dělat mnoho dalších činností,“ vyzdvihl výhody moderních vlaků Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu Českých drah.

Kromě Vysočiny budou vlaky RegioFox jezdit také na tratích v Jihočeském, Středočeském, Královéhradeckém, Pardubickém, Plzeňském kraji a také v Praze. Zajímavostí jsou motory Rolls-Royce s možností využívat nejnovější generaci šetrných paliv HVO, představují tak jedny z nejekologičtějších dieselových vlaků v Evropě.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto České dráhy | Zdroj České dráhy

Štítky RegioFox, Rolls-Royce, Motorová jednotka 847, Havlíčkův Brod, České dráhy, kolejová doprava, modernizace, železnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kolejích Vysočiny jezdí nové Lišky, mají motory Rolls-Royce. Staré vlaky zamířily do šrotu | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.