Počasí dnes13 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

ŘSD chce rozšiřovat dálniční odpočívky u Jihlavy, přibudou místa pro kamiony

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má v plánu rozšiřovat odpočívky dálnice D1 u Jihlavy. Počet stání pro nákladní auta by se na nich měl zvýšit o desítky. Práce by měly být rozdělené do etap od roku 2027.

Kříže symbolického hřbitova, který připomíná oběti nehod, budou přeloženy na jiné místo. Vyplývá to ze záměru, který byl zveřejněný v informačním systému EIA. Dotčené orgány, samosprávy a veřejnost se k němu mohou vyjádřit do poloviny července. Letos začnou na Vysočině podle webu ŘSD práce na rozšíření odpočívky D1 Mikulášov.

„V současné době je kapacita parkovacích stání pro nákladní automobily téměř na všech dálničních tazích nedostatečná,“ uvedlo ředitelství v novém záměru. Řidiči, kteří musí dodržovat bezpečnostní přestávky v jízdě, zastavují i v místech, která k tomu nejsou určená, což často způsobuje nebezpečné dopravní situace.

Na parkování kamionů na dálnici v kraji se zaměřila také středeční kontrolní akce, při níž policisté zaznamenali 34 přestupků. „Některé jízdní soupravy bezprostředně ohrožovaly provoz, protože například na sjezdu z dálnice parkovaly takovým způsobem, že kolem nich velmi obtížně projelo osobní vozidlo,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková. Dodala, že řidiči argumentují tím, že u dálnice není dost parkovacích ploch.

Desítky míst v Mikulášově i na Pávově

Odpočívka Mikulášov je na kilometru 95,7 u Herálce. Podle dřívějších informací ŘSD by na oboustranné odpočívce po rozšíření přibližně o hektar mělo přibýt 25 parkovacích míst pro nákladní auta. Předpokládaná hodnota této zakázky před výběrem dodavatele byla 180 milionů korun.

Na odpočívkách, které jsou okolo 111. kilometru D1 v Jihlavě - Pávově by v obou směrech mělo po přestavbě přibýt 67 míst pro nákladní auta, celkem tam pro ně bude 95 stání. Vznikne deset míst pro karavany, zatímco míst pro osobní auta a autobusy bude o něco méně. Osobních vozů se po přestavbě vejde na obě odpočívky 153 a autobusů devět. Na odpočívky se bude i po rozšíření najíždět jen z dálnice.

Památník obětem změní místo

Odpočívky u Jihlavy jsou podle záměru z větší části obklopené lesy, počítá se tam s výsadbou víc než 150 stromů a tisíců keřů. Nejbližší zastavená území v Červeném Kříži od nich budou vzdálená nejméně 650 metrů, v Novém Pávově zhruba 700 metrů.

Památník obětem nehod na 110. kilometru je u dálniční odpočívky ve směru na Brno, otevřený byl v roce 2006. Při rozšiřování odpočívky budou podle ŘSD kříže vyjmuty ze země a bezpečně uloženy. Po dokončení hlavních stavebních prací budou osazeny na nové místo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky odpočívky, kamiony, stání, dálnice, bezpečnostní přestávka, rekonstrukce, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD chce rozšiřovat dálniční odpočívky u Jihlavy, přibudou místa pro kamiony | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.