Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Obchvat Velkého Meziříčí vyjde na půl miliardy, pomůže rozšíření jaderné elektrárny v Dukovanech

Do čtyř let má začít stavba obchvatu Velkého Meziříčí na Žďársku. Ten následně nabídne dostatečnou kapacitu trasy pro přepravu nadrozměrných komponent stavby dalších bloků jaderné elektrárny Dukovany.

„Konkrétně jde o zhruba 3,3 kilometry severojižního propojení, které od jižního okraje Velkého Meziříčí vede přes řeku Oslavu a napojuje se na hotovou okružní křižovatku u dálnice D1, exit 146,“ informoval hejtman Vítězslav Schrek (ODS + STO) s tím, že cenu přibližně půl miliardy zaplatí stát.

Stavba obchvatu je pro město mimořádně důležitá, usiluje o ni řadu let, řekl velkomeziříčský starosta Alexandros Kaminaras (nestraník za Společně VM). Uvedl, že podle analýzy, kterou si radnice nechala zpracovat už před nějakým časem, by se průjezd aut městem mohl snížit až o 30 procent. Auta jedoucí mezi Brnem a Třebíči pak nebudou muset vůbec zajíždět do města.

Obchvat pomůže i při problémech na dálnici. Silnice 602 mezi Jihlavou a Brnem, která prochází Velkým Meziříčím, slouží také jako nepsaná objízdná trasa při problémech na sousední D1.

Zbývá dořešit pětinu pozemků

Zásadním stavebním objektem obchvatu bude pětipólový most přes řeku Oslavu v délce 232 metrů. Ten bude až osm metrů nad terénem. Kaminaras dále uvedl, že u obchvatu budou nově umístěné výjezdová základna zdravotnické záchranné služby a stanice krajských hasičů. 

Kraj Vysočina nyní řeší majektoprávní přípravu stavby, zbývá dořešit ještě dvacet procent pozemků. Potom začne stavba. Hejtman odhaduje, že to bude na přelomu let 2026 a 2027, případně 2028.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky obchvat, Velké Meziříčí, dálnice, Dukovany, jaderná elektrárna, Vítězslav Schrek, půl miliardy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchvat Velkého Meziříčí vyjde na půl miliardy, pomůže rozšíření jaderné elektrárny v Dukovanech | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.