Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vysočina vybrala nové autobusové dopravce pro Třebíčsko. Teď běží lhůta pro námitky

Radní Kraje Vysočina vybrali nové autobusové dopravce pro dvě části Třebíčska. Názvy dopravců zatím nebyly zveřejněné, protože je ještě možné ve lhůtě 15 dnů podat proti rozhodnutí námitky. Novinářům to řekla náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti). Vysočina vybírá dopravce pro krajem objednávané regionální spoje na nové desetileté období opakovaně. Zakázky postupně vypisuje od loňského jara. Známí jsou zatím noví dopravci pro Žďársko a Havlíčkobrodsko.

Krajské zakázky na autobusové dopravce jsou nyní rozdělené na osm částí. Výběrová řízení zatím nezačala pro okolí Humpolce a Pelhřimovsko. „Tam předpokládáme vypsání veřejné zakázky ve druhém čtvrtletí letošního roku," uvedla Hana Hajnová.

U regionálních spojů, které kraj objednává, hradí dopravcům ztráty. Na ztráty veřejné linkové dopravy má Vysočina v letošním rozpočtu 826 milionů korun a na ztráty regionálních vlaků 701 milionů korun.

Havlíčkobrodsko, Jihlavsko a Žďársko 

Na Havlíčkobrodsku bude pro kraj zajišťovat provoz autobusů dalších deset let firma ICOM transport, o Ždársko se podle dřívějších údajů kraje podělí Trado Bus a Zdar. Na Jihlavsku podle náměstkyně ještě rozhodnutí o výběru dopravce nenabylo právní moci. „Tam si ještě musíme pár dnů počkat, tam ještě smlouva podepsaná není," uvedla.

Minulé řízení, které se týkalo výběru nových dopravců pro celou Vysočinu, kraj minulý rok v březnu zrušil. Smlouvy nebylo možné uzavřít kvůli rozhodnutí soudu. Předpokládaná hodnota desetiletých smluv pro celou Vysočinu se podle dřívějších údajů v součtu pohybuje mezi osmi až deseti miliardami korun.

Radní kraje se zabývali také přípravou soutěže na drážní dopravce. Podle nynější smlouvy budou České dráhy zajišťovat provoz regionálních vlaků do konce platnosti jízdního řádu v roce 2029. Náměstkyně podotkla, že se to může zdát jako velmi vzdálený horizont, ale ukazuje se, že tyto zakázky mohou trvat i několik let. Uvedla, že podle evropské legislativy je potřeba zveřejnit záměr v evropském věstníku. „Ta informace v evropském věstníku musí viset minimálně rok před vyhlášením předmětné zakázky," řekla Hajnová.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto marsjo / pixabay

Štítky ČR, automobilová, správa, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina vybrala nové autobusové dopravce pro Třebíčsko. Teď běží lhůta pro námitky | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.