Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dnes začala sedmiměsíční výluka na trati z Havlíčkova Brodu do Brna. Vlaky nahradí autobusy

Dnešním dnem začala sedmiměsíční výluka na železniční trati z Havlíčkova Brodu do Brna. Vlaky nepojedou mezi Křižanovem a Vlkovem u Tišnova, nahradí je autobusy. O výluce, která se dotkne i dálkových spojů z Prahy do Brna, informoval mluvčí Českých drah (ČD) Petr Pošta. Server irozhlas.cz upozornil na to, že oprava trati ale se začátkem výluky nezačne. Zakázku musí ještě posoudit antimonopolní úřad.

ČD dnes informovaly, že místo dálkových spojů z Prahy přes Havlíčkův Brod do Brna pojedou z Křižanova autobusy na dvou linkách. „První pojede z Křižanova bez zastavení do Brna a zpět, druhá pak z Křižanova do Tišnova a zpět," uvedl mluvčí Petr Pošta. Dodal, že v úseku Brno - Tišnov a opačně mohou cestující využít pravidelné vlaky linky S3. 

Osobní vlaky nahradí na zhruba třináctikilometrovém úseku mezi Křižanovem a Vlkovem autobusy. Dráhy upozorňují na to, že se oproti pravidelnému jízdnímu řádu změní časy odjezdů vlaků. V souvislosti s výlukou pojedou dříve také ranní spoje v úsecích Žďár nad Sázavou - Křižanov a Velké Meziříčí zastávka - Křižanov a zpět.

Výlukové jízdní řády najdou zájemci na webu národního dopravce. Výluka potrvá do 30. září.

Server irozhlas.cz napsal, že zakázku na opravu trati bude ještě posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podnět podal nákladní dopravce CityRail, který trať využívá a kvůli výluce by musel s nákladními vlaky jezdit přes Kolín a Českou Třebovou.

Firma původně podala podnět k Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře, který výluku zakázal. Železničáři proti tomu podali v prosinci rozklad. Úřad ale od letoška funguje jako oddělení ÚOHS. A předseda ÚOHS Petr Mlsna minulý týden původní rozhodnutí zrušil a vrátil k novému projednání, napsal server.

„Nyní tedy bude řízení vráceno zpět do první instance, která musí opakovaně rozhodnout. A tentokrát v souladu s právním názorem předsedy úřadu. Danou výluku není možno provést do okamžiku, než je pravomocně schválena," cituje web mluvčího antimonopolního úřadu Martina Švandu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pexels.com

Štítky vlak, výluka, železnice, stavby, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes začala sedmiměsíční výluka na trati z Havlíčkova Brodu do Brna. Vlaky nahradí autobusy | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.