Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vysočina letos vybere firmu na stavbu obchvatu Rytířska. Spojení Žďáru s D1 bude zase o něco rychlejší

Kraj Vysočina dokončuje přípravy silničního obchvatu Rytířska na trase mezi krajskou Jihlavou a Žďárem nad Sázavou. Výběrové řízení na zhotovitele by mělo být vypsané ve druhé polovině letošního roku, stavba by se pak mohla uskutečnit v následujících dvou letech. Novinářům to po jednání krajské rady řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

„Zatím odhadujeme tu stavbu na nějakých 120 milionů korun," uvedl hejtman Vítězslav Schrek. Dodal, že kraj by na ni chtěl dostat dotaci z evropského programu IROP. Radní kraje projednali nájemní smlouvy na pozemky potřebné při výstavbě obchvatu.

Nová část silnice druhé třídy bude dlouhá 1,1 kilometru, povede od nájezdu na dálnici D1 u Velkého Beranova k obchvatu obce Jamné, pod niž Rytířsko spadá. Na obchvatu budou dvě protihlukové stěny a bude tam osazená meteohláska.

Obec Jamné má 550 obyvatel, obchvat má už deset let. Zástupci kraje při jeho otevření v červnu 2014 uvedli, že se ve stejné době mělo dočkat obchvatu i sousední Rytířsko. Protože se ale kraji nepovedlo dohodnout s jedním vlastníkem pozemku, byl projekt rozdělený na dvě části.

Cesta do Žďáru bude rychlejší a příjemnější 

Silnice s hustou dopravou teď prochází Rytířskem, podle starosty Jamného Luboše Varhaníka (nestraník) je v určitých časech přes den problém tam vozovku přejít. Na křižovatce směrem na Kozlov se stávají nehody. „V neposlední řadě to opět trochu zrychlí a zpříjemní cestu ze Žďáru na Jihlavu a naopak, protože auta nebudou muset projíždět touto malou osadou," řekl starosta Luboš Varhaník k chystanému obchvatu.

Silnice mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou měří 39 kilometrů. Kraj tam už kromě Jamného vyvedl tranzitní dopravu také z Bohdalova, Nového Veselí a Velkého Beranova. Obchvat Bohdalova slouží od roku 2009, obchvaty Nového Veselí a Velkého Beranova byly otevřené předloni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky doprava, obchvat, silnice, stavby, správa, Jihlavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina letos vybere firmu na stavbu obchvatu Rytířska. Spojení Žďáru s D1 bude zase o něco rychlejší | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.