Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ŘSD rozšíří odpočívadlo Mikulášov na D1 u Herálce. Mělo by tam přibýt 25 parkovacích míst

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo výběrové řízení na rozšíření odpočívadla Mikulášov na dálnici D1 u Herálce na Havlíčkobrodsku. Předpokládaná cena je 180 milionů korun bez DPH, informoval na síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Odpočívadlo chtějí silničáři zmodernizovat a rozšířit o 25 parkovacích míst pro nákladní auta, řekl Mátl. ŘSD také dostalo šest nabídek na stavbu přeložky silnice I/37 ve Žďáru nad Sázavou. Jak dodal Mátl, nejvýhodnější podala firma Aquasys za 112,8 milionu korun bez DPH.

Výběrové řízení na rozšíření odpočívadla Mikulášov vypsali silničáři ještě před koncem roku. Mají pravomocné stavební povolení. „Odpočívadlo se rozšíří zhruba o hektar, mělo by přibýt dalších 25 parkovacích stání pro nákladní auta. Odpočívku zmodernizujeme, opravíme, rozšíříme," řekl Radek Mátl.

Zhruba v březnu chtějí silničáři začít stavět přeložku silnice I/37 ve Žďáru nad Sázavou, v úseku mezi Jihlavskou a Brněnskou ulicí. Mají stavební povolení, dokončili majetkoprávní přípravu. Práce začnou s počátkem stavební sezony, zřejmě v březnu, řekl ředitel.

Tranzitní doprava zmizí 

Cílem je odlehčit dopravu v Brněnské ulici, v níž se dnes spojují dopravní proudy směřující do Žďáru nad Sázavou od východu po silnici I/19 od Nového Města na Moravě i od jihu po I/37 ve směru od Velké Bíteše, a tím pádem od dálnice D1. Vyplývá to z informací o tendru na webu. Zároveň by měla z Brněnské ulice zmizet tranzitní doprava z Nového Města na Moravě do Jihlavy, protože auta nebudou muset zajíždět do centra města na okružní křižovatku u nákupního parku, ale použijí novou propojku. Ušetří tak rovněž přes půl kilometru.

Na Žďársku budou silničáři příští rok opravovat také čtyři kilometry silnice 37 mezi Ořechovem a Osovou Bítýškou. Pro ŘSD udělá práce firma Eurovia CS za 33 milionů korun. Opravy se budou týkat hlavní trasy mezi Žďárem nad Sázavou a Velkou Bíteší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavol Cvíčela

Štítky doprava, silnice, stavby, dálnice, D1, odpočívka, Mikulášov, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD rozšíří odpočívadlo Mikulášov na D1 u Herálce. Mělo by tam přibýt 25 parkovacích míst | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.