Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nová část cyklostezky v příštím roce spojí Salavice s Kostelcem. Bude pokračovat i na Jihlavu?

Město Třešť se v příštím roce chystá stavět cyklostezku ze své místní části Salavice do Kostelce u Jihlavy. Nový úsek měřící tři kilometry povede údolím Třešťského potoka. Na stavbu s předpokládanou hodnotou 26 milionů korun vybírá dodavatele. Lhůta pro podávání nabídek končí příští týden.

Na kole z Kostelce až do Hodic mimo hlavní silnici? Třešť začne příští rok stavět další části cyklostezky

Třešť na Jihlavsku začne příští rok s pomocí dotací stavět další úseky cyklostezky. Prodloužit ji plánuje do Hodic a na opačné straně ke Kostelci. Připravené má projekty v součtu za 36 milionů korun, během dvou let tak má vzniknout přes pět...

„Dotace, která je na to přislíbená, je zhruba ve výši 22,1 milionu korun," řekl v tomto týdnu starosta Třeště Vladislav Hynk (KDU-ČSL). Nový úsek cyklostezky bude začínat poblíž čistírny odpadních vod v Salavicích. V krajině bude mít betonový povrch, což podle starosty žádají ochránci přírody s tím, že bude méně rušit než černý asfalt.

Třešť s 5400 obyvateli počítá v rozpočtu schváleném pro rok 2024 s celkovými výdaji za 184 milionů korun při očekávaných příjmech 160 milionů. Schodek v rozpočtu město dorovná penězi z úspor a dotací. Podle starosty by mu z dotačních programů mohlo plynout 15,5 milionu korun.

Přes Kostelec a Třešť vede frekventovaná silnice druhé třídy, která spojuje Jihlavu s Telčí. Díky nové cestě se jí jezdci na kolech budou moci vyhnout. V minulých letech Třešť postavila stezku, která vede údolím potoka a poblíž železnice přes město směrem ke vsi Salavice.

O případném dalším vedení stezky pro cyklisty z Kostelce do Jihlavy by chtěli zástupci Třeště jednat s vedením Jihlavy a krajským cyklokoordinátorem. „V minulosti už bylo určené vedení té cyklostezky v blízkosti řeky Jihlavy," uvedl Hynk.

Z Jihlavy nakonec až do Rakouska?

Stezka by se měla prodlužovat i v opačném směru, tedy od Třeště na Telč. „Tam máme podanou žádost o stavební povolení na výstavbu stezky do Hodic k vlakovému nádraží," řekl starosta. I na tuto akci chtějí sousedící samosprávy požádat o dotaci, stavba by se pak mohla uskutečňovat příští rok nebo v roce 2025.

Další chystaný projekt počítá se vznikem bezpečné cesty pro cyklisty z Telče přes jihočeské Dačice a Slavonice a k hranicím s Rakouskem, kde by se napojila na tamní cyklostezky, uvedl Hynk.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto valasskomoje.cz | Zdroj ČTK

Štítky cykloturistika, Třešť, Kostelec, Salavice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ctirad Přikryl

Výborně a jen tak dál ... !!! :)

Pondělí, 18. prosince 2023, 08:13Odpovědět

Nová část cyklostezky v příštím roce spojí Salavice s Kostelcem. Bude pokračovat i na Jihlavu? | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.