Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Za studie řešící kulturní a parkovací dům dá Třebíč asi 2,6 milionu korun

Třebíč dá asi 2,6 milionu korun za komplexní studie úpravy kulturního domu v Borovině a stavbu parkovacího domu v Otmarově ulici. Chce je mít k dispozici příští rok, aby bylo možné pracovat na projektové dokumentaci, řekl novinářům starosta Třebíče Pavel Pacal (Pro Třebíč). Borovinský kulturní dům, který řadu let sloužil jako obchod, koupilo město loni. Využití proluky v Otmarově ulici pro parkovací dům se zvažuje nejméně od roku 2005, zatím má město k dispozici ideovou studii s kladným vyjádřením památkářů.

Na městských pozemcích je v širším centru města možné parkovat na více než 400 placených stáních, poptávce to často nestačí. Největšími plochami jsou parkoviště na Komenského náměstí a u autobusového nádraží. Parkoviště na Karlově náměstí se po rekonstrukci náměstí zmenšilo asi na polovinu, dnes slouží pro 59 aut. Odstavná plocha v Otmarově ulici, na které se dřív parkovalo zdarma, je částečně vyhrazená pro hosty hotelů na Karlově náměstí, využívá se i pro majitele parkovacích karet, pokud jsou kvůli rekonstrukci nedostupné plochy, kde mohou obvykle parkovat. Díky parkovacímu domu by na jeho místě mohlo být asi 200 parkovacích míst.

Podle informací Národního památkového ústavu je někdejší závodní klub architektonickým dokladem pozdní moderny s vlivy bruselského stylu. Byl dokončen v polovině roku 1960.

Za komplexní studii k parkovacímu domu, který by dle požadavků památkářů navazoval na uliční čáru zástavby v Otmarově, zaplatí město 1,35 milionu korun, studie na kulturní dům bude o 75 tisíc levnější.

Historie domu 

Bývalý kulturní dům s přilehlým pozemkem v třebíčské Borovině koupilo město za 24 milionů korun. Před koupí sloužil jako prodejna nábytku. Město ho chce znovu využívat pro kulturní účely. Oceňuje na něm hlavní velký sál i zázemí menšího sálu, kde se dřív hrávalo loutkové divadlo. V dalších prostorách by například mohly fungovat sdílené kanceláře, případně by v nich mohla být občanská vybavenost včetně ordinací lékařů.

Předchozí vlastník získal dům v době, kdy byl v konkurzu majetek podniku Bopo. Jeho předchůdcem za minulého režimu byly Závody Gustava Klimenta, které patřily dřív do Baťova obuvnického impéria.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky doprava, parkování, parkovací dům, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za studie řešící kulturní a parkovací dům dá Třebíč asi 2,6 milionu korun | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.