Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nebezpečnou křižovatku na dálničním přivaděči nahradí kruháč. Za poslední dva roky zde zemřeli dva lidé

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) nechá na dálničním přivaděči v Jihlavě - Pávově přestavět nebezpečnou křižovatku na okružní. Na zakázku s předpokládanou cenou okolo 64 milionů korun bez DPH nyní vybírá zhotovitele. Jde o jednu ze tří nejvíce rizikových míst v rámci Kraje Vysočina. Stavební práce na křižovatce, která je na silnici 38 mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem, by ředitelství chtělo zahájit v příštím roce.

Stavební práce na křižovatce, která je na silnici 38 mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem, by ředitelství chtělo zahájit v příštím roce.

Náklady na vybudování nové okružní křižovatky jsou odhadovány na 64 milionu korun bez DPH. Stavební práce by ŘSD chtělo zahájit v příštím roce. 

Na říjnové regionální dopravní konferenci v Jihlavě byla tato křižovatka zařazená mezi tři nejrizikovější místa na silnicích Vysočiny. „Jen za poslední dva roky zde došlo k 26 nehodám, během kterých dva lidé zemřeli, 11 jich bylo zraněno a hmotná škoda přesáhla částku pět milionů korun," uvedl za ŘSD Jiří Veselý, který má na starosti oddělení komunikace. 

Konkrétně jde o místo, v němž se k silnici 38 připojuje severní větev mimoúrovňové křižovatky na 112. kilometru dálnice D1. Tato křižovatka se nechází v průmyslové oblasti.  „Podle posledního sčítání dopravy tvoří nákladní auta 30 procent z celkových víc než 12 500 vozidel, která tam denně projedou," vyčíslil Veselý.

Doplnil, že nová okružní křižovatka bude mít vnější průměr 44 metrů. Všechny vjezdy a výjezdy okružní křižovatky budou jednopruhové oddělené fyzickým dlážděným ostrůvkem. 

Přestavba křižovatky naváže na letos dokončenou rekonstrukci dálničního přivaděče ve směru od Jihlavy. Opravy 5,6 kilometru silnice první třídy trvaly dvě stavební sezony, stály 338 milionů korun bez DPH.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky doprava, křižovatka, přivaděč, dálnice, D1, stavby, silnice, ŘSD, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebezpečnou křižovatku na dálničním přivaděči nahradí kruháč. Za poslední dva roky zde zemřeli dva lidé | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.