Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Na obchvat Brodu dorazili cyklisté, koloběžkáři i lidé s kočárky. Do Vánoc ho otestují už i řidiči v autech

Stovky lidí si o víkendu nenechaly ujít příležitost podívat se na stavbu jihovýchodního obchvatu Havlíčkova Brodu. Jde o nově budovanou komunikaci, která propojí silnici I/38 na severním okraji města se silnicí I/34 na východním okraji. Tohle propojení vedené z větší části mimo zastavěné území výrazně ulehčí dopravě a zejména místním obyvatelům přinese mnohem větší klid.

Stavbu provádí sdružení firem Strabag, M-Silnice a Porr, zakázku získalo za cenu 1,6 miliardy korun bez DPH.

„Někteří přišli jen tak ze zvědavosti, jiní dorazili na kolech, koloběžkách či kolečkových bruslích a vzali akci pořádanou Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD) jako vítanou příležitost otestovat nedávno položený asfaltový povrch. Dorazily i rodiny s dětmi a se svými čtyřnohými mazlíčky. I ty zajímalo, co se kousek od jejich domova, za ploty a zábranami vlastně odehrává,“ nastínil Jiří Veselý z oddělení komunikace ŘSD.

Lidé si mohli prohlédnout zhruba 1,5 kilometru obchvatu, přičemž celá nová komunikace bude měřit něco málo přes čtyři kilometry. Lidé si celý obchvat nemohli projít nebo třeba projet na kole z toho důvodu, že se na velké části stále ještě pracuje.

„Jde například o dva nejdelší mosty, z nichž každý má délku přes čtvrt kilometru. Součástí nové trasy bude celkem sedm mostních objektů, k tomu tři nadjezdy a jeden podchod. V rámci dne otevřených dveří stavby bylo přesto co obdivovat, jako například mimoúrovňovou křižovatku Skalka, která je vybudovaná v zářezu o hloubce 13 metrů. Právě zde na počátku výstavby byla nečekaně odhalena středověká štola, ve které se ručně těžilo stříbro, to když se kola nákladního auta propadla a odkryla tento významný artefakt minulosti,“ doplnil Veselý jednu ze zajímavostí.

Dokončení jihovýchodního obchvatu Havlíčkova Brodu je už pouze otázkou měsíců. ŘSD ho chce do plného provozu uvést ještě před Vánocemi, i když menší dokončovací práce budou probíhat až do půlky příštího roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky obchvat, jihovýchodní, tranzit, doprava, stavba, ŘSD, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na obchvat Brodu dorazili cyklisté, koloběžkáři i lidé s kočárky. Do Vánoc ho otestují už i řidiči v autech | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.